Domowy przecier malinowy
Przecier malinowy to wyjątkowo zdrowy dodatek do wielu deserów, który warto mieć zawsze pod ręką. Wykonanie go w domowym zaciszu jest naprawdę proste, a efekt końcowy może pozytywnie zaskoczyć. Warto zainwestować w dobrej jakości maliny, które są kluczowym składnikiem tego przepisu. Bez względu na to, czy użyjesz malin prosto z krzaka czy zamrożonych, domowy przecier zawsze będzie smaczniejszy od tego sklepowego. Ten przepis na domowy przecier malinowy jest idealny na lato, kiedy owoce są najpiękniejsze, ale dzięki możliwości zamrażania malin, pyszny przecier możemy zrobić o każdej porze roku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg świeżych malin
- 450 g cukru
Domowy przecier malinowy – jak zrobić?
- Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na noc.
- Następnego dnia przekładamy maliny z cukrem do garnka i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy kilka minut na niedużym ogniu. Porcjami wykładamy maliny z wytworzonym sokiem na sito i przecieramy, aby oddzielić twarde pesteczki.
- Powstały przecier zagotowujemy ponownie i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystudzenia.
- Tak przygotowany przecier wykorzystujemy jako sos do deserów. Można też zagęścić go i wykorzystać do przekładania ciast. Wówczas na szklankę przecieru używamy czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody (ok.1/4 szklanki). Przecier zagotowujemy, wlewamy wodę z mąką i podgrzewamy do zagotowania.
Domowy przecier malinowy – dodatkowe informacje
Z tej ilości składników otrzymujemy ok. 1 litr przecieru. Przecier z malin można również zamrozić w szczelnych pojemniczkach.