Domowy pasztet z kaczki
Tajemnica idealnego pasztetu z kaczki tkwi w odpowiednim połączeniu składników i cierpliwej pieczeni. Właśnie za pomocą tej sprawdzonej metody przygotujemy dzisiaj pyszny, kremowy i niezwykle aromatyczny domowy pasztet z kaczki. Ta szlachetna potrawa, inspirowana tradycją kuchni francuskiej, będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu czy eleganckiej kolacji. Czasem warto poświęcić chwilę na stworzenie czegoś tak wyjątkowego jak pasztet z kaczki, który zaskoczy swoim smakiem i konsystencją każdego miłośnika mięsnych specjałów.
admin
Składniki:
- Ok. 1,5 kg mięsa z kaczki (różne części są dozwolone)
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 korzeń pietruszki
- mały seler
- 1 marchew
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerstwe bułki
- ok. 60 dag wątróbki drobiowej lub kaczej
- 5 jajek
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Domowy pasztet z kaczki – jak zrobić?
-
1.
Mięso z kaczki gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim, selerem, pietruszką i marchewką około 1,5 godziny. Po ugotowaniu, gdy mięsa jest już zimne, przepuszczamy je z warzywami przez maszynkę dwukrotnie. -
2.
Cebulę kroimy, czosnek miażdżymy i podsmażamy razem na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodajemy wątróbkę i smażymy. Wątróbkę i cebulę również przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie. -
3.
W bulionie z mięsa moczymy bułki, aż zmiękną, a następnie przepuszczamy je przez maszynkę. -
4.
Do wszystkich zmielonych składników dodajemy 5 jajek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wyrabiamy na jednolitą masę. -
5.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem aluminiowych foremek, posypanych bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Upieczony pasztet podajemy z pieczywem.
Domowy pasztet z kaczki – dodatkowe informacje
Białka, które będziemy dodawać do masy mięsnej, można oddzielić od żółtek i ubić na pianę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DOMOWY PASZTET Z CIELĘCINY I DROBIU Z ŻURAWINOWYM AKCENTEM
Następny przepis: Domowy przecier malinowy