Domowy pasztet z kaczki

Domowy pasztet z kaczki

Tajemnica idealnego pasztetu z kaczki tkwi w odpowiednim połączeniu składników i cierpliwej pieczeni. Właśnie za pomocą tej sprawdzonej metody przygotujemy dzisiaj pyszny, kremowy i niezwykle aromatyczny domowy pasztet z kaczki. Ta szlachetna potrawa, inspirowana tradycją kuchni francuskiej, będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu czy eleganckiej kolacji. Czasem warto poświęcić chwilę na stworzenie czegoś tak wyjątkowego jak pasztet z kaczki, który zaskoczy swoim smakiem i konsystencją każdego miłośnika mięsnych specjałów.

Składniki:

  • Ok. 1,5 kg mięsa z kaczki (różne części są dozwolone)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały seler
  • 1 marchew
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerstwe bułki
  • ok. 60 dag wątróbki drobiowej lub kaczej
  • 5 jajek
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Domowy pasztet z kaczki – jak zrobić?

  1. Zmielone mięso z kaczki
    1.
    Mięso z kaczki gotujemy z liściem laurowym, zielem angielskim, selerem, pietruszką i marchewką około 1,5 godziny. Po ugotowaniu, gdy mięsa jest już zimne, przepuszczamy je z warzywami przez maszynkę dwukrotnie.
  2. Cebula do wątróbki
    2.
    Cebulę kroimy, czosnek miażdżymy i podsmażamy razem na rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dodajemy wątróbkę i smażymy. Wątróbkę i cebulę również przepuszczamy przez maszynkę dwukrotnie.
  3. 3.
    W bulionie z mięsa moczymy bułki, aż zmiękną, a następnie przepuszczamy je przez maszynkę.
  4. Masa na pasztet
    4.
    Do wszystkich zmielonych składników dodajemy 5 jajek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wyrabiamy na jednolitą masę.
  5. Domowy pasztet z kaczki przed pieczeniem
    5.
    Gotową masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem aluminiowych foremek, posypanych bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Upieczony pasztet podajemy z pieczywem.

Domowy pasztet z kaczki – dodatkowe informacje

Białka, które będziemy dodawać do masy mięsnej, można oddzielić od żółtek i ubić na pianę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOMOWY PASZTET Z CIELĘCINY I DROBIU Z ŻURAWINOWYM AKCENTEM
Następny przepis: Domowy przecier malinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode