Domowy makaron do lazanii, bez maszynki
Chcesz zrobić domową lazanę, ale nie masz maszynki do makaronu? Nie ma problemu! Prezentujemy przepis na domowy makaron do lazanii, który jest łatwy do przygotowania i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Ten przepis na makaron lasagne stworzy idealny fundament dla Twojej przyszłej lazanii. Bez względu na to, czy planujesz ugotować tradycyjną wersję z mięsem, czy wegetariańską – odpowiednio przygotowany makaron jest kluczem do sukcesu. Upieczenie własnej lazanii jest bardziej satysfakcjonujące, gdy korzystasz z domowego makaronu. Odkryj ten przepis na makaron do lazanii!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 duże jajka wiejskie
- 1/2 kieliszka wody
- mąka do podsypywania
Domowy makaron do lazanii, bez maszynki – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy zagłębienie w środku i wbijamy jajka. Zarabiając do środka (jak ciasto na pierogi), mieszamy jajka z mąką. Dolewamy odrobinę wody i dość szybko wyrabiamy ciasto (dzięki temu będzie bardziej miękkie). Następnie dzielimy ciasto na cztery części i każdą wałkujemy na cieniutki placek (podsypujemy mąką cały czas), aż będzie lekko przezroczysty. Następnie kroimy ciasto w płaty lazanii (można robić szersze, węższe, ja dopasowałam po prostu do naczynia do zapiekania ;)). Makaron można dodatkowo blanszować przez dwie minuty przed układaniem w żaroodpornym naczyniu, ja jednak włożyłam taki 'surowy’ i był pyszny. 😉
Domowy makaron do lazani, bez maszynki – dodatkowe informacje
Do mąki można dodać zioła lub chilli i stworzyć smakowy makaron. 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy makaron do rosołu
Następny przepis: Domowy makaron z ziołami