Domowy likier jajeczny Ajerkoniak śmietankowy
Przedstawiamy przepis na domowy ajerkoniak śmietankowy, który uwodzi swoim delikatnym smakiem i jedwabiście gładką konsystencją. Doskonały dla tych, którzy uwielbiają słodkie alkohole lub są w poszukiwaniu idealnego prezentu dla bliskiej osoby. Rozważany jest jednym z najłatwiejszych w przygotowaniu, a jego efekt końcowy niesie za sobą prawdziwą przyjemność. Ten kremowy likier jajeczny na spirytusie, często nazywany „adwokatem”, jest niezwykle podobny do swojego sklepowego odpowiednika, jednak znacznie bardziej satysfakcjonujący dzięki własnej pracy i wysiłku, które wkładamy w jego przygotowanie. Więc jeśli jesteście ciekawi jak zrobić ajerkoniak jajeczny, ten przepis jest dla Was.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 10 żółtek jaj,
- 1 szklanka drobnego cukru kryształu lub wysokiej jakości cukier puder,
- 0,5 litra śmietany kremówki 36%,
- 250 ml spirytusu,
- 1 laska prawdziwej wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego.
Domowy likier jajeczny ajerkoniak śmietankowy – jak zrobić?
- Do miski wkładamy żółtka, ziarenka laski wanilii lub cukier wanilowy i miksujemy na najwyższych obrotach (koniecznie wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową). Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż masa jajeczna zwiększy objętość i rozpuści drobinki cukru.
- Jak mamy już puszystą masę jajeczną, to małym strumieniem, na wolnych obrotach, dodajemy śmietankę.
- Na koniec dodaj powoli szklankę spirytusu i delikatnie połącz wszystkie składniki.
- Tak przygotowany likier przelej do karafki najlepiej z szeroką szyjką, aby likier można było swobodnie nalać do kieliszka. Przechowujemy w lodówce, ale przed podaniem wyjmujemy likier z lodówki co najmniej 5 godzin wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej.
xxxx – dodatkowe informacje
Z pozostałych białek polecam upiec pyszną bezę.