Domowy keczup
Miłośnicy soczystych, dobrze doprawionych potraw z pewnością docenią ten przepis na domowy keczup. To sprawdzony, klasyczny sposób, by własnoręcznie przygotować ten uniwersalny dodatek do potraw. Dzięki temu przepisowi, keczup stanie się jeszcze smaczniejszy, a jego aromat i unikalny smak na długo zostaną w pamięci. Ten domowy keczup z pewnością przewyższy te kupowane w sklepie. To nie tylko smaczne, ale także zdrowsze rozwiązanie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grilla, frytek czy hamburgerów. Przepis jest prosty, a efekt końcowy na pewno sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających.
admin
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 3 czerwone papryki
- 2 łyżki soli
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki chilli
- 200 g erytrytolu, można użyć ksylitolu lub cukru
- 0,5 szklanki octu jabłkowego, można użyć spirytusowego
Domowy keczup – jak zrobić?
-
1.
Cebulę, paprykę i cukinie kroimy na mniejsze kawałki i solimy. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka wraz z powstałym płynem i gotujemy 50 min., pod przykryciem na średnim gazie. Wystudzone warzywa miksujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy przyprawy, koncentrat, ocet i gotujemy jeszcze około 15 min. Do wyparzonych słoików wlewamy gorący keczup i zakręcamy. Pasteryzujemy 15 min.
Domowy keczup – dodatkowe informacje
Jeśli warzywa po posoleniu puszczą mało wody, musimy dolać w trakcie gotowania, by nie przypalić wywaru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy jogurt truskawkowy
Następny przepis: Domowy kebab z surówką