domowy jogurt naturalny z owocami
Przygotowanie domowego jogurtu naturalnego z owocami to prosta metoda na zdrową i smaczną przekąskę. Kremowa konsystencja i delikatny smak to cechy, które wyróżniają domowy jogurt. To wspaniała alternatywa dla kupnych produktów, a jego przygotowanie to czysta przyjemność. Dzięki owocom dostarczasz organizmowi cennych witamin i zdecydujesz o smaku jogurtu. To przepis, który pozwoli ci cieszyć się pysznym jogurtem bez konserwantów i sztucznych dodatków. Bez względu na to, czy jesteś fanem truskawek, malin czy borówek, możesz przygotować jogurt z twoich ulubionych owoców. Przekonaj się, jak łatwo jest zrobić jogurt własnej roboty.
admin
Składniki:
- 1 litr mleka o zawartości tłuszczu 2 lub 3,2% w butelce
- 150 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
Domowy jogurt naturalny z owocami – jak zrobić?
- Mleko wlewamy do garnka i pogrzewamy do 35 stopni.
- Dodajemy jogurt naturalny i roztrzepujemy trzepaczka.
- Mleko z jogurtem przelewamy do miski z wieczkiem, można też do słoika, zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
- Po tym czasie jogurt jest gotowy do jedzenia, można go przechowywać w lodówce około 7 dni.
- Do jogurtu można dodać zmiksowane owoce oraz cukier.
- Taki jogurt można dodać do przygotowania babki jogurtowej, do sałatek oraz musli.
Słowa kluczowe: jogurt owocowy przepis, domowy jogurt naturalny przepis, jogurt własnej roboty, przepis na domowy jogurt, jak zrobić jogurt owocowy
Porady – dodatkowe informacje
Jeżeli nie macie termometru, można wykorzystać metodę na palec. Pogrzac mleko do momentu, aż będzie ciepłe, ale nie będzie parzyło. Z tak przygotowanego jogurtu można odłożyć 150ml, które posłuży do zrobienia następnego jogurtu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy drobiowy hamburger
Następny przepis: Domowy jogurt truskawkowy