domowy budyń waniliowy
Tym razem chcemy Wam przedstawić autorski przepis na coś, co rozpływa się w ustach i potrafi uśmiech wywołać na twarzy każdego, kto to próbuje – na domowy budyń waniliowy. To domowa i zdrowsza alternatywa dla gotowych mixów z torebki. Docenisz delikatne, kremowe konsystencje oraz intensywny smak wanilii. Ten budyń to doskonały dodatek do deserów, takich jak ciasta czy owoce, a także pyszna przekąska sama w sobie. Sprawdź nasz przepis i zobacz jak prosto w domu można przyrządzić prawdziwy, aksamitny budyń waniliowy.
admin
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- laska wanilii lub cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- sezonowe owoce na sos: maliny, truskawki, jagody, wiśnie itp
Domowy budyń waniliowy – jak zrobić?
- Mleko (z pół litra odlać pół szklanki) z cukrem i wanilią zagotować. Na gotujące mleko wlać masę budyniową (opisaną w kroku 2) i intensywnie mieszać przez około 1 minutę, aż do zgęstnienia.
- Masa budyniowa surowa: odlej pół szklanki mleka, dołóż żółtka i obie mąki oraz zmiksuj mikserem lub blenderem na jednolitą masę budyniową bez grudek.
- Gorący budyń gotowy do przelania w mniejsze naczynia.
- Zblendowany sos malinowy.
xxxx – dodatkowe informacje
dobrze rozmieszaj mąki żeby nie było kluchów
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy budyń kakaowy
Następny przepis: Domowy bundz z mleka krowiego