domowy budyń waniliowy

domowy budyń waniliowy

Tym razem chcemy Wam przedstawić autorski przepis na coś, co rozpływa się w ustach i potrafi uśmiech wywołać na twarzy każdego, kto to próbuje – na domowy budyń waniliowy. To domowa i zdrowsza alternatywa dla gotowych mixów z torebki. Docenisz delikatne, kremowe konsystencje oraz intensywny smak wanilii. Ten budyń to doskonały dodatek do deserów, takich jak ciasta czy owoce, a także pyszna przekąska sama w sobie. Sprawdź nasz przepis i zobacz jak prosto w domu można przyrządzić prawdziwy, aksamitny budyń waniliowy.

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • sezonowe owoce na sos: maliny, truskawki, jagody, wiśnie itp

Domowy budyń waniliowy – jak zrobić?

  1. Mleko (z pół litra odlać pół szklanki) z cukrem i wanilią zagotować. Na gotujące mleko wlać masę budyniową (opisaną w kroku 2) i intensywnie mieszać przez około 1 minutę, aż do zgęstnienia.
  2. Masa budyniowa surowa: odlej pół szklanki mleka, dołóż żółtka i obie mąki oraz zmiksuj mikserem lub blenderem na jednolitą masę budyniową bez grudek.
  3. Gorący budyń gotowy do przelania w mniejsze naczynia.
  4. Zblendowany sos malinowy.

xxxx – dodatkowe informacje

dobrze rozmieszaj mąki żeby nie było kluchów


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy budyń kakaowy
Następny przepis: Domowy bundz z mleka krowiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode