Domowe wino z ciemnych winogron bez dodatku drożdży winiarskich
Miłośnicy win, to propozycja dla Was. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak smakuje prawdziwe, domowe wino z ciemnych winogron bez dodatku drożdży winiarskich? Oto receptura, dzięki której bez problemu przygotujecie swoje ulubione trunki. Zarówno ilość 15l, jak i 20l, nie jest problemem. Oczywiście można też podjąć wyzwanie i wykonać wino z wiśni, również bez drożdży. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na jak najbardziej naturalne, swojskie wino, które od pierwszego łyka zachwyci swoim bogatym smakiem. To przepis na dobre wino z winogron, wytrawne, półsłodkie, a nawet bez cukru.
admin
Składniki:
- do przygotowania 15-litrowej butli:
6 kilogramów winogron (waga owoców bez gałązek)
2,5-3 kilogramy cukru
5 litrów wody
Domowe wino z ciemnych winogron bez dodatku drożdży winiarskich – jak zrobić?
-
1.
Winogrona obieramy z gałązek i przebieramy. UWAGA! Owoców nie myjemy, aby nie usunąć drożdży, które znajdują się na powierzchni (zabrudzone owoce odkładamy, aby po umyciu wykorzystać je do innych celów).
Winogrona rozgniatamy (np. tłuczkiem do ziemniaków) i przekładamy do czystej butli o pojemności 15 l. Cukier rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, studzimy i dodajemy do winogron. Lekko mieszamy i zamykamy butlę czystym korkiem z rurką fermentacyjną. Do rurki wlewamy niewielką ilość przegotowanej i ostudzonej wody. Butlę odstawiamy na 4-6 tygodni w ciepłe miejsce do fermentacji. -
2.
Po zakończeniu burzliwej fermentacji wino ściągamy znad owoców do butli 10-litrowej za pomocą rurki. Butlę zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną do spokojnej fermentacji na kolejne 4-6 tygodni (aż fermentacja całkowicie ustanie). Po ustaniu fermentacji przelewamy wino do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 3 miesiące.
Porady – dodatkowe informacje
Przelewając wino z ciemnych winogron do butelek, zaleca się je przecedzić przez sitko wyłożone gazą, aby usunąć wszelkie ewentualne zanieczyszczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe tortille z kurczakiem i warzywami
Następny przepis: Domowe waniliowe cafe latte