Domowe sucharki
Nie ma nic lepszego niż domowe sucharki, które przypominają bezcenny smak dzieciństwa. Ten specjalny przepis na sucharki wojskowe z kminkiem jest prosty, ale niesamowicie smaczny i satysfakcjonujący. Właśnie one są idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty. Niezależnie od tego, czy uwielbiasz smak i chrupkość tradycyjnych sucharków czy wolisz unikalną, subtelnie pikantną nutę kminku, ta kombinacja na pewno Cię zachwyci. Prosty, domowy przepis na suchary wojskowe, który zaskoczy Cię swoją smakowitością i swojskim charakterem, więc gotuj razem z nami!
admin
Składniki:
- Ciasto drożdżowe (świeże lub czerstwe), zwykłe lub z rodzynkami
Domowe sucharki – jak zrobić?
- Obcinamy cienko boki ze wszystkich stron. Następnie ciasto kroimy na cienkie, centymetrowe kromki, układamy na blaszce wyłożonej papierem lub kratce. Opcjonalnie żeby były słodsze można oprószyć cukrem waniliowym lub pikantne ulubionymi przyprawami. Pieczemy w temperaturze 170 – 180 stopni ok 15 – 20 minut, aż lekko się zarumienią. Podczas pieczenia pilnujemy sucharków, gdyż dosyć szybko się rumienią. Przechowujemy szczelnie zamknięte.
Domowe sucharki – dodatkowe informacje
Można również upiec ciasto drożdżowe (bez bakalii) i odstawić je na dwa dni by trochę obeschło, po czym je kroimy w kawałki i suszymy.
Można również zrobić pikantne sucharki, wystarczy je posypać ulubioną mieszanką przypraw.
Każdy ma swój sposób na zrobienie ciasta drożdżowego dla tych co jednak mają wątpliwości przedstawiam mój sposób na ciasto: