Domowe rafaello

Domowe rafaello

Czy kochasz te niewielkie kulki pełne kokosowego smaku znane jako Raffaello? Wypróbuj ten przepis na domowe rafaello i przekonaj się, jak proste i satysfakcjonujące może być przygotowanie ulubionych pralinek w domu. Bez zbędnych konserwantów i pełny naturalnych składników, ten domowy rafaello jest niewiarygodnie pyszny, kremowy i rozpływa się w ustach. Idealny na dany wieczór, na spotkanie ze znajomymi czy jako prezent dla najbliższych. Zawsze dobrze jest mieć na stanie coś tak wspaniałego! Przygotuj domowe rafaello zgodnie z tym przepisem i ciesz się smakiem kokosowej rozkoszy w każdej chwili.

Składniki:

  • 2-3 paczki prostokątnych krakersów (kilka sztuk zostawiamy do posypania)
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 25 dag masła
  • 20 dag wiórków kokosowych (w tym 5 dag do posypania)

Domowe rafaello – jak zrobić?

  1. Z mleka, proszku budyniowego, mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z żółtkiem i nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec wsypujemy 15 dag wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy.
  2. Na blasze (o wymiarach 30×20 cm) układamy warstwami krakersy i masę (tak, aby warstw było jak najwięcej).
  3. Pozostałe wiórki kokosowe podsmażamy na patelni, aż się zrumienią. Mieszamy z kilkoma pokruszonymi krakersami i posypujemy gotowe ciasto. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy krakersy zmiękną. Unikniemy wówczas problemów z krojeniem.

Domowe rafaello – dodatkowe informacje

● Do ciasta używamy zwykłych krakersów. W cieście słonego smaku się nie wyczuwa.

● Blachę możemy lekko natłuścić masłem, wtedy krakersy się nie przykleją.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe Qurrito (Zapiekana tortilla)
Następny przepis: Domowe rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode