domowe mleko waniliowe
Przygotowanie domowego mleka waniliowego to prosta metoda, aby w pełni cieszyć się naturalnym smakiem wanilii i mleka. Jest to niezwykle zdrowa alternatywa dla kupnych produktów, które często zawierają sztuczne aromaty i konserwanty. Domowe mleko waniliowe to znakomite rozwiązanie dla osób ceniących naturalne, pełne smaku produkty, bez niepotrzebnych dodatków. Można je spożywać samodzielnie, dodać do deserów czy kawy. Кluczowe składniki, jakimi są mleko i laska wanilii, gwarantują niezrównane wrażenia smakowe. Przygotowanie własnego mleka waniliowego to sposób na małą, domową przyjemność.
admin
Składniki:
- Laska wanilii
- Szczypta soli
- 750 ml mleka
Domowe mleko waniliowe – jak zrobić?
- Mleko przelewamy do dzbanka miksera, dodajemy laskę wanilii oraz sól. Miksujemy, aż mikser rozkruszy wanilię.
- Mleko przelewamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 10 minut. Cały czas mieszamy trzepaczką by mleko się nie przypaliło.
- Mleko jest od razu gotowe do użycia. Jeśli chcemy użyć je później np. do kawy mrożonej, mleko przelewamy do szklanej butelki, wystudzone chłodzimy w lodówce. Takie mleko możemy przechować w lodówce około 2-3 dni.
domowe mleko waniliowe – dodatkowe informacje
Aby mleko się nie przypaliło na dno rondelka wlewamy trochę wody.