domowe mleko waniliowe

domowe mleko waniliowe

Przygotowanie domowego mleka waniliowego to prosta metoda, aby w pełni cieszyć się naturalnym smakiem wanilii i mleka. Jest to niezwykle zdrowa alternatywa dla kupnych produktów, które często zawierają sztuczne aromaty i konserwanty. Domowe mleko waniliowe to znakomite rozwiązanie dla osób ceniących naturalne, pełne smaku produkty, bez niepotrzebnych dodatków. Można je spożywać samodzielnie, dodać do deserów czy kawy. Кluczowe składniki, jakimi są mleko i laska wanilii, gwarantują niezrównane wrażenia smakowe. Przygotowanie własnego mleka waniliowego to sposób na małą, domową przyjemność.

Składniki:

  • Laska wanilii
  • Szczypta soli
  • 750 ml mleka

Domowe mleko waniliowe – jak zrobić?

  1. Mleko przelewamy do dzbanka miksera, dodajemy laskę wanilii oraz sól. Miksujemy, aż mikser rozkruszy wanilię.
  2. Mleko przelewamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 10 minut. Cały czas mieszamy trzepaczką by mleko się nie przypaliło.
  3. Mleko jest od razu gotowe do użycia. Jeśli chcemy użyć je później np. do kawy mrożonej, mleko przelewamy do szklanej butelki, wystudzone chłodzimy w lodówce. Takie mleko możemy przechować w lodówce około 2-3 dni.

domowe mleko waniliowe – dodatkowe informacje

Aby mleko się nie przypaliło na dno rondelka wlewamy trochę wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe masło kakaowe
Następny przepis: Domowe mleko kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode