Domowe mięso w słoikach
Domowe weki mięsne to ciekawy sposób na przygotowanie i przechowywanie mięsa. Peklowane i pasteryzowane w słoikach, mięso zachowuje swój naturalny smak, aromat oraz wartości odżywcze na dłuższy czas. W domowej swojskiej chacie, mięso w słoiku było niezwykle popularne, szczególnie mięso wieprzowe i kawałki mięsa, z racji łatwości przygotowania i długiego terminu przydatności do spożycia. Gotowanie słoików z mięsem i wekowanie mięsa to techniki, które pozwalają nam cieszyć się smakiem dobrego, domowego mięska nawet poza sezonem. To idealny przepis dla osób ceniących tradycyjne metody konserwacji żywności.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kg mięsa wieprzowego bez kości
- 1 kg świeżego boczku bez skóry
- 1 kg surowej szynki wieprzowej
- 1 główka czosnku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 8 liści laurowych
- pieprz mielony i ziarna pieprzu
- sól do smaku
Domowe mięso w słoikach – jak zrobić?
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości ok.3 cm. Do mięsa dodać pokrojony w kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso nakładać ciasno do pełna do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować dwa dni po 90 minut.
Domowe mięso w słoikach – dodatkowe informacje
Z podanych składników uzyskano 9 słoiczków 600ml