Domowe mięso w słoikach

Domowe mięso w słoikach

Domowe weki mięsne to ciekawy sposób na przygotowanie i przechowywanie mięsa. Peklowane i pasteryzowane w słoikach, mięso zachowuje swój naturalny smak, aromat oraz wartości odżywcze na dłuższy czas. W domowej swojskiej chacie, mięso w słoiku było niezwykle popularne, szczególnie mięso wieprzowe i kawałki mięsa, z racji łatwości przygotowania i długiego terminu przydatności do spożycia. Gotowanie słoików z mięsem i wekowanie mięsa to techniki, które pozwalają nam cieszyć się smakiem dobrego, domowego mięska nawet poza sezonem. To idealny przepis dla osób ceniących tradycyjne metody konserwacji żywności.

Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 1 kg świeżego boczku bez skóry
  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
  • 1 główka czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • pieprz mielony i ziarna pieprzu
  • sól do smaku

Domowe mięso w słoikach – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości ok.3 cm. Do mięsa dodać pokrojony w kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso nakładać ciasno do pełna do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować dwa dni po 90 minut.

Domowe mięso w słoikach – dodatkowe informacje

Z podanych składników uzyskano 9 słoiczków 600ml


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe masło kakaowe
Następny przepis: Domowe mleko kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode