Domowe lizaki.
Domowe lizaki to nie tylko smaczny deser, ale także świetny sposób na przyjemne spędzenie czasu dla dzieci i dorosłych. Nasz przepis na lizaki pozwoli Ci stworzyć unikalne słodycze, które z pewnością przyciągną uwagę swoim wyglądem i smakiem. Lizaki można przygotować w różnych zestawieniach smakowych – od tradycyjnych smaków owocowych, po bardziej egzotyczne i odważne propozycje. Niezależnie od wybranych składników, jedno jest pewne – domowe lizaki przewyższają kupne w każdej możliwej dziedzinie. Wyjątkowość, domowy smak, świeżość składników – to tylko kilka z wielu zalet domowych lizaków.
admin
Składniki:
- Na 4 lizaki:
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka masła lub margaryny
- dodatkowo:
- 4 patyczki do szaszłyków
Domowe lizaki – jak zrobić?
- Na patelnię dajemy cukier i masło, podgrzewając cały czas mieszamy aż cukier się rozpuści.
- Gdy rozpuszczony cukier będzie zrumieniony, zdejmujemy z ognia. Na wilgotną deseczkę lub tacę nakładamy po łyżce masy karmelowej, kładziemy patyczek i kolejną łyżkę masy.
- Gdy lizaki zaczną zastygać delikatnie podważamy nożem, żeby zdjąć je z tacy.
Domowe lizaki – dodatkowe informacje
Z porcji wychodzi 4 lizaki. Należy uważać, żeby za mocno nie zrumienić cukru, ponieważ będą gorzkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe Latte Macchiato
Następny przepis: Domowe Krówki czekoladowe