Domowe Latte Macchiato

Domowe Latte Macchiato

Czy jest coś lepszego niż relaks z kubkiem kawy w ręku? Odpowiedź brzmi – tak! Jest nim relaks z filiżanką świeżo zaparzonego domowego Latte Macchiato. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić cafe latte w domu, mamy dla Ciebie idealny przepis. Jego wykonanie to prawdziwa sztuka, ale efekt końcowy zdecydowanie jest wart tego czasu. Nawet bez doświadczenia baristy, z naszym przewodnikiem dowiesz się, jak przyrządzić to kremowe, aromatyczne latte. Zaparzenie kawy latte macchiato w domu przyniesie ci radość z degustacji świeżo zaparzonej kawy jak nigdy dotąd. Spróbuj naszego przepisu na kawę latte – dzięki niemu odkryjesz nowy poziom domowej kawy.

Składniki:

  • mleko 300ml (preferuję 2%)
  • kawa rozpuszczalna 3 łyżki (Mokate Gold, Nescafe Creme)
  • cukier 3 łyżki
  • kawiarka- imbryk , by zaparzyć kawę
  • spieniacz do mleka lub mikser

Domowe latte macchiato – jak zrobić?

  1. Mleko podgrzewamy na małym gazie dodając 1 łyżeczkę cukru, ale nie zagotowujemy. Międzyczasie zaparzamy kawę rozpuszczalną w imbryku dodając 2 łyżeczki cukru. Gotowe mleko , lecz nie całe przelewamy do przygotowanej wysokiej szklanki, a resztę mleka spieniamy spieniaczem by powstała pianka. Do szklanki przekładamy powstałą piankę, która utrzymuje się na mleku. Do spienionego mleka dolewamy po ściance szklanki zaparzoną kawę.Składniki wówczas ładnie się rozwarstwią, tworząc trójkolorową kompozycję. (Po lewej stronie kawa Mokate Gold, po prawej Nescafe Creme)
  2. Kawę Latte można przygotować również dzieciom zastępując kawę rozpuszczalną kakaem puchatkiem 🙂

Domowe Latte Macchiato – dodatkowe informacje

Na koniec piankę można posypać kakaem lub czekoladą startą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe krówki kruche
Następny przepis: Domowe lizaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode