Domowe kopytka ziemniaczane
Domowe kopytka ziemniaczane to kwintesencja domowej kuchni. To prosty i szybki sposób na przygotowanie pysznego obiadu z ziemniaków, którego smak przypomina dzieciństwo. Niezależnie od tego, czy służą jako dodatek, czy stanowią główne danie, kopytka zawsze wychodzą idealnie. Tym, co czyni te kopytka wyjątkowymi, jest ich lekkość, miękkość oraz delikatny smak ziemniaka. Jeśli szukasz dobrego i łatwego przepisu na kluski kopytka, to ten jest właśnie dla Ciebie. Niezależnie od okazji, te domowe kopytka ziemniaczane na pewno zachwycą wszystkich przy stole.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg świeżych ziemniaków, obranych
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Domowe kopytka ziemniaczane – jak zrobić?
- Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, jesli jej nie posiadamy możemy też użyć maszynki do mielenia mięsa. Do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy wyrabiając ciasto. Nie wyrabiamy długo, jesli ciasto bierze się zbytnio do rąk podsypujemy jeszcze mąki. Gotowe ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, z każdego dłońmi formujemy wałeczki na grubość palca,obtaczamy w mące, ostrym nożem tniemy pod skosem romby.
- Do 5l garnka wlewamy ok połowę wody, solimy 1 łyżką soli, na wrzącą wodę wrzucamy kopytka. 1/3 porcji naraz, kiedy tylko kopytka wypłyną od razu wyjmujemy z garnka. Dzięki temu ze nie przetrzymamy ich za długo w wodzie nie będą się rozwalać i lepić. Podajemy polanym tłuszczykiem ze zrumienioną cebulką, można też dodać podsmażony boczek w maleńką kosteczkę.
Porady – dodatkowe informacje
Do kopytek możemy użyć ziemniaków, które dzień wcześniej zostały z obiadu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe kabanosy - wieprzowe
Następny przepis: Domowe krakersy