DOMOWE kiełki słonecznikowe w 3 dni
Kiełki słonecznika to nie tylko smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa przekąska. Doskonale sprawdzają się zarówno jako dodatek do kanapek, sałatek, jak i samodzielny element przekąsek. Kiełki słonecznika, jak zrobić – to pytanie na które odpowiemy w naszym przepisie. Przedstawiamy domowy sposób na przygotowanie świeżych kiełków w zaledwie 3 dni. Składniki, które będziesz potrzebował, to wyłącznie nasiona słonecznika i woda. Eksperymentuj z tą prościutką metodą i ciesz się naturalnym smakiem słonecznika, przygotowanego we własnej kuchni! Spróbuj,\ chciej staną się stałym elementem Twojej zdrowej diety.
admin
Składniki:
- Pestki słonecznika do wyhodowania kiełków
- Zwykłe słoneczniki (ja użyłam połowy pestek słonecznika i połowy suszonych z zeszłego roku)
- Kiełkownica
- Świeża woda
Domowe kiełki słonecznikowe w 3 dni – jak zrobić?
- Pesteczki słonecznika, czy tokupne czy własne namaczamy na 2 godzinki w wodzie. Przepłukujemy i umieszczamy na górnej półce kiełkownicy. Nasiona muszą być rozłożone równomiernie, by nie leżały spiętrzone jedno na drugim – szybciej urosną 🙂 Przelewamy wodą, której poziom powinien leciutko sięgać spodniej powierzchni tacki, na której leżą nasiona. Przykrywamy pokrywką, ustawiamy w słonecznym i ciepłym miejscu. Raz dziennie wymieniamy wodę zwilżając wzrastające kiełki przelewając je od góry.
- Po 3 dniach możemy podziwiać efekty naszej pracy. Kiełki słonecznikowe powinny być gotowe do spożycia. Efekty uzyskane z obu rodzajów nasion:
DOMOWE kiełki słonecznikowe w 3 dni – dodatkowe informacje
Kiełki słonecznika można dodawać dosłownie do wszystkiego, a nawet smażyć je metodą stir fry. Jeśli korzonki nie wydostaną się z łupinek, a same kiełki pięknie wyrosną, to ręcznie można je łatwo zdjąć.