Domowe gnocchi ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym
Domowe gnocchi ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym to przysmak pełen smaku, który zadowoli każde podniebienie. Ten zaszczytny, włoski klasyk łączy delikatne, puszyste gnocchi z delikatnie podsmażonym kurczakiem i świeżym szpinakiem, podanym w bogatym, kremowym sosie. Doskonałe na poszukujące pocieszenia danie na kolację, które jest jednocześnie wyrafinowane i satysfakcjonujące. Ten przepis na gnocchi z kurczakiem jest prawdziwym smakoszem. Niezależnie od tego, czy szukasz pomysłu na rodzinny obiad, czy na coś specjalnego na randkę wieczorem, te nioki ze szpinakiem są idealne. Każda porcja gnocchi z kurczakiem jest pełna składników odżywczych.
Składniki:
- Składniki na porcje dla 4 osób
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
- 400 g mąki
- 2 jaja
- 2 duże piersi z kurczaka (ok. 400 g)
- 500 g świeżego szpinaku
- 200 ml śmietany 18%
- pół szklanki startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
- olej do smażenia
Domowe gnocchi ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym – jak zrobić?
- Najpierw wykonaj kluseczki. Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Po ostudzeniu przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Mąkę wysyp na stolnicę, w środek wbij jajka, a na końcu dodaj ziemniaki i odrobinę soli. Całość dokładnie zagnieć, aż do uzyskania jednolitej masy. Z masy formuj wałeczki i pokrój je na kluseczki o długości ok. 3 cm.
- Liście szpinaku dokładnie umyj i osusz. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj śmietanę oraz starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj szpinak i powoli mieszaj, aż liście zaczną się kurczyć. Dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodaj kurczaka, pokrojonego w kostkę i usmażonego wcześniej. Duś na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Na osolony wrzątek wrzucaj porcjami kluseczki gnocchi i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź, a następnie przełóż na talerze i polej sosem.
xxxx – dodatkowe informacje
Przed ugotowaniem każdą kluseczkę możesz lekko przycisnąć widelcem, aby utworzyły się na niej delikatne rowki. Dzięki temu lepiej pokryje się ona sosem.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe frytki z piekarnika
Następny przepis: Domowe hamburgery