Domowe eklery
Każdy miłośnik słodkości doceni prostotę i elegancję domowych eklerów. Właśnie dla was mamy przepis, pozwalający stworzyć te drobne cukiernicze arcydzieła we własnej kuchni. Składników potrzebnych do ich wykonania jest niewiele, a efekt końcowy jest zawsze piorunujący. Są delikatne, lekkie i idealnie nadają się na deser lub do popołudniowej kawy. Bez wątpienia, domowe eclery to więcej niż tylko pączek: to małe, słodkie wypieki, które wywołują olbrzymi uśmiech na twarzy każdej osoby, która je próbuje. Chociaż może wydawać się, że są one trudne do wykonania, nasz przepis pokaże, jak łatwo i szybko możecie je przygotować.
admin
Składniki:
- Ciasto
- 45 ml mleka 3,2 %
- 45 ml wody
- 20 g masła
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- szczypta soli
- Krem
- 200 ml mleka 3,2 %
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 20 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 90 g cukru
- 150 g masła
Domowe eklery – jak zrobić?
Domowe eklery – dodatkowe informacje
Wystudzone eklery można polać rozpuszczoną czekoladą lub polewą kakaową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe cukierki Michałki (FIT)
Następny przepis: Domowe frytki z piekarnika