Domowe drożdżówki

Domowe drożdżówki

Domowe drożdżówki to przepis rodem z naszego dzieciństwa. Ręcznie wyrabiane ciasto, pachnące świeżymi drożdżami, idealnie miękka i pulchna bułka. Czar tego przepisu tkwi w prostocie i tradycji – składniki, które z pewnością znaleźć można w każdej kuchni. Drożdżówki można wzbogacić dodatkami wedle uznania – powidłami, śliwkami, serem czy czekoladą. Wybór jest ogromny i pozwala na zaspokojenie gustu każdego domownika. Ta klasyczna i uprzywilejowana propozycja na śniadanie, podwieczorek czy deser na pewno przypomni Ci smak domowego pieczywa, kiedy byłeś dzieckiem.

Składniki:

  • Na ciasto drożdżowe:
  • 600g mąki pszennej
  • 200ml mleka
  • 60g cukru
  • 25-30g świeżych drożdży
  • 75g miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • Lukier:
  • 200g cukru pudru
  • 3-4 łyżki wrzątku
  • Kruszonka:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 50ml mleka
  • 150g konfitury brzoskwiniowej

Przygotowanie domowych drożdżówek – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Pokruszone drożdże mieszkamy z łyżką cukru i lekko ciepłym mlekiem. Po całkowitym rozpuszczeniu się drożdży dodajemy 3-4 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. 2.
    Resztę mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru i sól. Następnie dodajemy jajko, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (na początku będzie ono dość luźne, jednak w miarę wyrabiania zacznie odrywać się od ręki). Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).
  3. 3.
    Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Z ciasta formujemy małe bułeczki, a następnie spodem szklanki robimy w nich wgłębienia, które wypełniamy nadzieniem – konfiturą np. brzoskwiniową. Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
  4. 4.
    Przygotowujemy kruszonkę. Masło łączymy z mąką i cukrem. Całość rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy drożdżówki.
    Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
    Pieczemy około 15-20 minut.
    Na samym końcu przygotowujemy lukier (cukier puder należy rozetrzeć z wrzątkiem). Lekko ciepłe bułeczki przyozdabiamy gotowym lukrem.

Domowe drożdżówki – dodatkowe informacje

Bułeczki można przygotować także ze świeżych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe cukierki Michałki (FIT)
Następny przepis: Domowe frytki z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode