Domowe drożdżówki
Domowe drożdżówki to przepis rodem z naszego dzieciństwa. Ręcznie wyrabiane ciasto, pachnące świeżymi drożdżami, idealnie miękka i pulchna bułka. Czar tego przepisu tkwi w prostocie i tradycji – składniki, które z pewnością znaleźć można w każdej kuchni. Drożdżówki można wzbogacić dodatkami wedle uznania – powidłami, śliwkami, serem czy czekoladą. Wybór jest ogromny i pozwala na zaspokojenie gustu każdego domownika. Ta klasyczna i uprzywilejowana propozycja na śniadanie, podwieczorek czy deser na pewno przypomni Ci smak domowego pieczywa, kiedy byłeś dzieckiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto drożdżowe:
- 600g mąki pszennej
- 200ml mleka
- 60g cukru
- 25-30g świeżych drożdży
- 75g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- Lukier:
- 200g cukru pudru
- 3-4 łyżki wrzątku
- Kruszonka:
- 200g mąki pszennej
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- 50ml mleka
- 150g konfitury brzoskwiniowej
Przygotowanie domowych drożdżówek – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Pokruszone drożdże mieszkamy z łyżką cukru i lekko ciepłym mlekiem. Po całkowitym rozpuszczeniu się drożdży dodajemy 3-4 łyżki mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. -
2.
Resztę mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy resztę cukru i sól. Następnie dodajemy jajko, miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (na początku będzie ono dość luźne, jednak w miarę wyrabiania zacznie odrywać się od ręki). Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (około 1 godziny). -
3.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Z ciasta formujemy małe bułeczki, a następnie spodem szklanki robimy w nich wgłębienia, które wypełniamy nadzieniem – konfiturą np. brzoskwiniową. Gotowe drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. -
4.
Przygotowujemy kruszonkę. Masło łączymy z mąką i cukrem. Całość rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy drożdżówki.
Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem.
Pieczemy około 15-20 minut.
Na samym końcu przygotowujemy lukier (cukier puder należy rozetrzeć z wrzątkiem). Lekko ciepłe bułeczki przyozdabiamy gotowym lukrem.
Domowe drożdżówki – dodatkowe informacje
Bułeczki można przygotować także ze świeżych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe cukierki Michałki (FIT)
Następny przepis: Domowe frytki z piekarnika