Domowe Croissanty (rogaliki z ciasta francuskiego)
Przygotowanie domowych croissantów (rogalików z ciasta francuskiego) to wyzwanie godne prawdziwego miłośnika pieczenia. Te tradycyjne francuskie danie, znane na całym świecie jest symbolem doskonałego, kuszącego wypieku pachnącego masłem i drożdżami. Choć deceptywnie proste, wydobycie z nich prawdziwego, bogatego smaku, wymaga precyzji i cierpliwości, ale efekt końcowy jest wart każdego momentu poświęconego przy piecu. Ten przepis na domowe rogaliki croissanty dostarczy Ci wszystkich niezbędnych wskazówek i tajników, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjną, chrupiącą na zewnątrz i puchatą w środku, konsystencję. Czy jest coś przyjemniejszego niż poranny posiłek z domowym croissantem na stole?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 blaty ciasta francuskiego
- woda
- żółtko jajka
Domowe croissanty (rogaliki z ciasta francuskiego) – jak zrobić?
-
Blat ciasta francuskiego smarujemy wodą za pomocą pędzelka i przykrywamy drugim blatem, lekko je dociskamy, ciasto powinny mieć grubość ok. 5 mm. Z ciasta za pomocą radełka wykrawamy trójkąty. Croissanty zaczynamy zwijać u podstawy trójkąta, najpierw luźno, potem coraz ciaśniej, formując rogalik.
Croissanty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z wodą.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 stopni, pieczemy 5 minut, następnie zmniejszamy temp. do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Domowe Croissanty (rogaliki z ciasta francuskiego) – dodatkowe informacje
Pamiętajmy, by zmniejszyć temperaturę po 5 minutach, rogaliki muszą być rozwarstwione.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe Bounty- batoniki kokosowe w polewie czekoladowej z likierem kokosowym
Następny przepis: Domowe cukierki Michałki (FIT)