Domowe bezy
Czy lubisz bezy, te kruche i lekkie ciasteczka o niepowtarzalnym smaku? Ten przepis na domowe bezy z pewnością przypadnie Ci do gustu. Bezy domowe są proste do przygotowania, ale niezmiernie smaczne. Twarda zewnętrzna warstwa i miękki środek to unikalna kombinacja, która zadowoli każdego miłośnika słodyczy. Domowe bezy to doskonały wybór na popołudniowy deser lub jako dodatek do kawy. Dodatkowo, mają mnóstwo wariantów – mogą być podawane z bitą śmietaną, owocami czy polewą czekoladową. Dzięki temu przepisowi na bezy domowe, możesz cieszyć się tym wyjątkowym deserem bez wychodzenia z domu.
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
Domowe bezy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijamy przez kilka minut. Piana musi być sztywna i bez grudek cukru.
- Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, następnie wyciskamy beziki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
- Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Domowe bezy – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z porcji wyszło mi 2 blaszki bezików o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DOMOWE BATONIKI
Następny przepis: Domowe Bounty- batoniki kokosowe w polewie czekoladowej z likierem kokosowym