Domowe bezy

Domowe bezy

Czy lubisz bezy, te kruche i lekkie ciasteczka o niepowtarzalnym smaku? Ten przepis na domowe bezy z pewnością przypadnie Ci do gustu. Bezy domowe są proste do przygotowania, ale niezmiernie smaczne. Twarda zewnętrzna warstwa i miękki środek to unikalna kombinacja, która zadowoli każdego miłośnika słodyczy. Domowe bezy to doskonały wybór na popołudniowy deser lub jako dodatek do kawy. Dodatkowo, mają mnóstwo wariantów – mogą być podawane z bitą śmietaną, owocami czy polewą czekoladową. Dzięki temu przepisowi na bezy domowe, możesz cieszyć się tym wyjątkowym deserem bez wychodzenia z domu.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru

Domowe bezy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ubijamy przez kilka minut. Piana musi być sztywna i bez grudek cukru.
  2. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, następnie wyciskamy beziki na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
  3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Domowe bezy – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z porcji wyszło mi 2 blaszki bezików o wymiarach 24 cm x 35 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOMOWE BATONIKI
Następny przepis: Domowe Bounty- batoniki kokosowe w polewie czekoladowej z likierem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode