Domowe bajaderki
Przedstawiam prosty i sprawdzony przepis na domowe bajaderki – popularne słodkości o wspaniałym smaku i nieskomplikowanej recepturze. Bajaderki kulki to pyszne i efektowne ciasteczka, które będą doskonałym dodatkiem na każdym przyjęciu czy spotkaniu rodzinny. Obłędnie czekoladowe, kuszą swoją intensywnością smaku i delikatnym kształtem. Prosty przepis na bajaderki umożliwia przygotowanie ich w domu. Niezależnie od okazji, te małe słodkości zawsze przyjemnie zaskoczą swoją wyjątkowością. Nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż spojrzenie na pięknie udekorowane pyszności, które przygotowaliśmy samodzielnie. Jeśli jesteś fanem bajaderek, ten przepis jest dla Ciebie. Zachęcamy do eksperymentowania z przepisami na domowe bajaderki!
admin
Składniki:
- 40-50 dag pokruszonych suchych ciastek
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 60 dag masła lub dobrej margaryny
- 1/3 szklanki dowolnych bakalii (np. wiórki kokosowe, pokruszone orzechy, migdały, pokrojone suszone owoce i inne)
- 200 g dżemu o dowolnym smaku
- aromat rumowy, migdałowy lub waniliowy
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 2 łyżki kakao
- polewa czekoladowa (gotowa lub przygotowana z rozpuszczonego masła – 1 łyżka i 100 g gorzkiej czekolady)
- dowolna posypka – np. wiórki kokosowe, posiekane orzechy, cukrowe pałeczki
Domowe bajaderki – jak zrobić?
- Kruszenie ciastek: Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach, przesypać do naczynia. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem czekoladowym i aromatem. Dodać ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
- Z przygotowanej masy formować kulki, oblać je polewą czekoladową, a następnie posypać dowolną posypką. Odstawić do stężenia. Z podanych składników otrzymuję zwykle ok. 20-25 kulek.
Domowe bajaderki – dodatkowe informacje
Warto przygotować sobie troszkę więcej ciastek – na wypadek gdyby okazało się, że masa jest zbyt rzadka. Nie zrażaj się, jeśli za pierwszym razem bajaderki wyjdą ci zbyt aromatyczne. Na drugi raz sam/a skomponujesz idealne proporcje ciastek, dżemu i aromatu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DOMOWE BELRISO CZYLI DESER RYŻOWY
Następny przepis: Domowe bezy