Domowa wędlina - łopatka z papryką (szynkowar)

Domowa wędlina – łopatka z papryką (szynkowar)

Różnorodność domowych wędlin zachwyca swoją bogatą paletą smaków i aromatów. Dzisiaj przedstawimy Ci przepis na łopatkę z papryką przygotowaną w szynkowarze. Ta niezwykła metoda domowego wędzenia mięsa stała się niezwykle popularna, zwłaszcza na forach kulinarnych. Użycie szynkowara gwarantuje pyszną, soczystą i aromatyczną wędlina, która przyciąga swoim smakiem. Papryka dodatowo podkreśla charakterystyczny smak mięsa, nadając mu pikantnej nuty. Wreszcie, domowa wędzona łopatka z papryką to znakomity dodatek do kanapek, sałatek, a także na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 2 łyżki soli do peklowania
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki suszonych płatków papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100ml wody

Domowa wędlina – łopatka z papryką (szynkowar) – jak zrobić?

  1. Łopatkę oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Połowę (te bardziej tłuste kawałki) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub blendujemy.
  2. Zmieloną i pokrojoną w kostkę łopatkę przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, pieprz, płatki papryki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę oraz dodajemy wodę. Całość dobrze wyrabiamy około 10 min. Tak przygotowane mięso przekładam do miski i przykrywamy. Wstawiam do lodówki na min 2 dni, aby się zamarynowało. Po 24h mięso wyrabiamy i ponownie wstawiam pod przykryciem do lodówki.
  3. Szynkowar o pojemności 1,5kg wykładamy woreczkiem. Zamarynowane mięso przekładam do szynkowara i ścisle ubijam, tak aby nie było pustych przestrzeni. Woreczek zakręcam ale nie zawiązuję i zamykam szynkowar.
  4. Całość parzymy w garnku z wodą o temperaturze 75-80 stopni przez 2h. Po wyjęciu szynkowar studzimy w zimnej wodzie i ostudzony wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy gotową wędlinę i podajemy.

Domowa wędlina – łopatka z papryką (szynkowar) – dodatkowe informacje

Zamiast suszonych płatków papryki można dodać porkoroją w drobna kostke marynowaną paprykę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa warzywna kostka bulionowa
Następny przepis: Domowa wędlina ze słoika słoikówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode