Domowa warzywna kostka bulionowa
Nie ma lepszego sposobu na dodanie aromatu i smaku do zup, sosów, czy potraw niż własnoręcznie przygotowana domowa warzywna kostka bulionowa. Przygotowanie takiej kostki jest łatwe, ekologiczne i niezwykle zdrowe, nie tylko z powodu braku sztucznych dodatków, ale także dlatego, że pozwala wykorzystać resztki warzyw, które na co dzień trafiają do kosza. Dlatego dziś podajemy przepis na kostki rosołowe własnej roboty. Dowiedz się, jak zrobić bulion warzywny z kostki, który będzie nie tylko pyszny, ale i pełen naturalnych składników. Zrób swój domowy rosołowy sekret – kostkę warzywną.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 marchewki, obrane
- 2 korzenie pietruszki, obrane
- 1 pasternak, obrany
- 1 seler
- 1 fenkuł
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- 1 pęczek lubczyku, bardzo drobno posiekany
- 1 pęczek natki pietruszki, bardzo drobno posiekany
- 200 g soli
- 2 łyżki curry
- 0,12 g szafranu
- 1 łyżeczka młotkowanego kolorowego pieprzu
- 2 ziela angielskie, roztarte
- 2 świeże liście laurowe, drobno posiekane, pozbawione głównego nerwu
- 2 suszone prawdziwki
- 1 suszony pomidor
- 200 ml oleju rzepakowego
Domowa warzywna kostka bulionowa – jak zrobić?
- Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, suszone grzyby, pomidora, czosnek, liście laurowe rozdrabniamy jak najdrobniej za pomocą malaksera lub po prostu je ścieramy na drobnym oczku. Jeśli używamy malaksera warzywa najlepiej rozdrabniać w kilku partiach.
- Masę przekładamy do płaskiego garnka o grubym dnie. Dodajemy sól, curry, szafran, ziele angielskie i pieprz.
- Prażymy na bardzo małym ogniu bez tłuszczu, co jakiś czas mieszając, przez około 15-20 minut. Warzywa powinny odparować i się lekko przyrumienić.
- Dodajemy drobno posiekaną zieleninę. Dolewamy olej.
- Zdejmujemy z ognia, studzimy. Ostudzoną masę ponownie miksujemy.
- Przekładamy do płaskiego plastikowego pojemnika i mrozimy przez 3-4 godziny.
- Zmrożoną masę wyjmujemy z pojemnika i kroimy w kostki. Przekładamy do zamykanego pojemnika. Żeby kostki się nie zlepiały, warstwy przekładamy folią spożywczą.
Domowe kostki dodajemy do zup i sosów.
Domowa warzywna kostka bulionowa – dodatkowe informacje
Suszony grzybek i suszony pomidor działają jako naturalny wzmacniacz smaku. Te składniki pozwalają nam zrównoważyć smaki i osiągnąć smak umami. Curry oraz szafran nadają kostkom pięknego koloru oraz „rosołowego” smaku. Olej rzepakowy jest nośnikiem smaku oraz pozwala nam poprawić konsystencję kostek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa tortilla (placki pszenne)
Następny przepis: Domowa wędlina - łopatka z papryką (szynkowar)