Domowa nalewka wiśniowa
Zapraszamy do przygotowania domowej nalewki wiśniowej, której smak zapiera dech w piersiach. Zapach lata zamknięty w butelce, którą możemy otworzyć w każdej chwili, przenosząc się myślami do słonecznych dni. Przepis na tę wyśmienitą nalewkę jest prosty i co najważniejsze – składniki są naturalne i łatwo dostępne. Wiśnie w połączeniu z cukrem, spirytusem i aromatycznymi przyprawami tworzą unikalny smak i aromat. Nalewkę można podawać na różne okazje, a jej słodki, owocowy posmak z pewnością zachwyci wszystkich miłośników domowych trunków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg śliwek
- 500 ml spirytusu 95%
- 500 ml czystej wódki (40%)
- 2 szklanki cukru
Domowa nalewka wiśniowa – jak zrobić?
- Wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, przekładamy do dużego słoja. Spirytus łączymy z wódką, otrzymanym alkoholem zalewamy wiśnie. Zamykamy słój i odstawiamy na ok. 6 tygodni.
- Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem. Potrząsamy, aby cukier wymieszał się z wiśniami i odstawiamy na ok. 3-4 tygodnie. Zlewamy wytworzony sok i łączymy z nalewką. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej miesiąc (im dłużej, tym lepiej).
Domowa nalewka wiśniowa – dodatkowe informacje
Nalewkę można przefiltrować przez filtry do kawy, będzie bardziej klarowna. Wiśnie najlepiej przełożyć do słoików i przechowywać w chłodzie. Można je wykorzystać do ciast i deserów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa mieszanka z prażonych przypraw do mięsa i wędlin
Następny przepis: DOMOWA NAPOLEONKA