Domowa konfitura z derenia jadalnego
Czy kiedykolwiek próbowaliście domowej konfitury z derenia jadalnego? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie tego niebanalnego przepisu. Dereń jadalny to roślina ozdobna, której owoce są nie tylko smaczne, ale i niesamowicie zdrowe. Jak wiadomo, zimą brakuje nam witamin, a konfitura z derenia jadalnego pomoże nam w ich uzupełnieniu, choć smakuje pysznie o każdej porze roku. Warto zatem zebrać owoce w sezonie i przygotować z nich tę wyjątkową konfiturę. Ta konfitura zaskoczy niejednego smakosza swoim niezwykłym, niepowtarzalnym smakiem.
admin
Składniki:
- 1 kilogram owoców derenia jadalnego (waga po usunięciu pestek)
- Około 300 gram cukru
Domowa konfitura z derenia jadalnego – jak zrobić?
- Owoce derenia myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy pestki i odważamy 1 kg owoców. Owoce przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy na małym ogniu. Owoce puszczą sok i będą się w nim smażyły. U mnie trwało to około godzinę.
- Gdy konfitura będzie gęsta i lśniąca gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Studzimy.
- Zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.
Domowa konfitura z dereń jadalnych – dodatkowe informacje
Z tej receptury wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml. Waga owoców po usunięciu pestek. Cukru możemy dodać według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.