Dietetyczne zapiekanki – light
Zdrowe odżywianie nie musi być nudne i monotonne! Zapiekanki dietetyczne to doskonała opcja dla tych, którzy chcieliby cieszyć się pysznym, pełnowartościowym posiłkiem, zachowując jednocześnie lekkość i niską kaloryczność. To propozycja na obiad lub kolację, którą można dostosować do swoich preferencji i potrzeb organizmu. Zapiekanki te są królowymi kuchni dietetycznej – sycą, a jednocześnie są niskokaloryczne. Świetnie sprawdzą się dla osób prowadzących zdrowy styl życia, które chcą zadbać o równowagę w swojej diecie. Poniżej przedstawiamy przepis na te niesamowite zapiekanki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 40 dag pieczarek
- pomidor
- papryka czerwona
- ogórek
- ser żółty
- sos pomidorowy i ketchup
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki wody
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Dietetyczne zapiekanki – light – jak zrobić?
-
1.
Robimy ciasto na zapiekanki. W tym celu drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, a sól i cukier rozpuszczamy w wodzie i dodajemy 1 łyżkę oleju roślinnego. Następnie wszystko wlewamy do naczynia z mąką, cały czas mieszając. Przygotowaną masę przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie już gotowe to odstawiamy je na ok. 10 minut, żeby wyrosło i potem jeszcze wyrabiamy przez 5 minut. Ciasto w końcowej fazie dzielimy na dwie części i każdą formujemy na kształt walca. -
2.
Tak przygototwane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut. W tym samym czasie kroimy pieczarki i dusimy je na małym ogniu z niewielką ilością oleju roślinnego ok. 10 minut. Następnie ucieramy ser i kroimy warzywa. -
3.
Gotowe bułki przecinamy na połowę i na każdej z nich układamy pieczarki, ser oraz pokrojone warzywa. Następnie wstawiamy do piekarnika, na ok. 5 minut, aby ser roztopił się. Po wyciągnięciu polewamy sosem i ketchupem.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Podczas pieczenia bułek zaglądaj do piekarnika, aby nie były zbyt mocno spieczone, ponieważ musisz je potem włożyć na ok. 5 minut, aby roztopić ser. Ciasto orkiszowe nie wyrasta tak obficie jak ciasto ze zwykłej mąki, dlatego uważaj, aby Cię to nie zmyliło podczas pieczenia.
Możesz posypać zapiekanki pieprzem lub chili, ponieważ ostre przyprawy przyspieszają metabolizm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczne rogaliki
Następny przepis: Dietetyczny budyń czekoladowo-pomarańczowy