DIETETYCZNE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI

DIETETYCZNE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI

Niezwykłe połączenie czerwonej fasoli i słodkich dodatków tworzy wyszukany przepis na dietetyczne ciasto, które przekona nawet największych sceptyków tej rośliny. Delikatne w smaku, zaskakuje konsystencją i nutą głębokiego aromatu. Ten oryginalny przepis po modne na zdrowe wypieki jest nie tylko niskokaloryczny, ale również pełen białka i błonnika, dostarczanych przez bazowy składnik – fasolę. To doskonały pomysł na dietetyczny deser, na który pozwoli sobie każdy miłośnik słodkości. Abram, jak w twoim domu zapanuje zachwyt nad niekonwencjonalnym połączeniem fasoli, kakao i ulubionych bakalii. Ciasto z czerwonej fasoli to istny majstersztyk dietetycznej cukierni.

Składniki:

  • 350 gramów czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy)
  • 4 jajka
  • 16 tabletek rozkruszonej stewii lub 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka płaska sody lub proszku do pieczenia
  • 2 garście suszonej żurawiny

Dietetyczne ciasto z czerwonej fasoli – jak zrobić?

  1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze stewią lub cukrem na sztywną pianę.
  2. Blendujemy żółtka z fasolą na gładką masę.
  3. Mieszamy pianę z masą fasolową, dodajemy kakao, sodę i żurawinę.
  4. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
  5. Pieczemy do suchego patyczka przez 45-50 minut.
  6. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

DIETETYCZNE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI – Dodatkowe informacje

Polecam podawać z jogurtem 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru i mąki
Następny przepis: Dietetyczne drożdżówki z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode