DIETETYCZNE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI
Niezwykłe połączenie czerwonej fasoli i słodkich dodatków tworzy wyszukany przepis na dietetyczne ciasto, które przekona nawet największych sceptyków tej rośliny. Delikatne w smaku, zaskakuje konsystencją i nutą głębokiego aromatu. Ten oryginalny przepis po modne na zdrowe wypieki jest nie tylko niskokaloryczny, ale również pełen białka i błonnika, dostarczanych przez bazowy składnik – fasolę. To doskonały pomysł na dietetyczny deser, na który pozwoli sobie każdy miłośnik słodkości. Abram, jak w twoim domu zapanuje zachwyt nad niekonwencjonalnym połączeniem fasoli, kakao i ulubionych bakalii. Ciasto z czerwonej fasoli to istny majstersztyk dietetycznej cukierni.
admin
Składniki:
- 350 gramów czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy)
- 4 jajka
- 16 tabletek rozkruszonej stewii lub 7 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka płaska sody lub proszku do pieczenia
- 2 garście suszonej żurawiny
Dietetyczne ciasto z czerwonej fasoli – jak zrobić?
- Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze stewią lub cukrem na sztywną pianę.
- Blendujemy żółtka z fasolą na gładką masę.
- Mieszamy pianę z masą fasolową, dodajemy kakao, sodę i żurawinę.
- Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (25 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
- Pieczemy do suchego patyczka przez 45-50 minut.
- Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
DIETETYCZNE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI – Dodatkowe informacje
Polecam podawać z jogurtem 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru i mąki
Następny przepis: Dietetyczne drożdżówki z budyniem