Devolay z brokułem
Devolay z brokułem to smaczna alternatywa dla tradycyjnych duńskich dewolajów. Ten przepis jest nie tylko pełen aromatów i smaków, ale ma także wiele korzyści zdrowotnych dzięki dodatkowi brokułów. Devolay z brokułem jest jednocześnie lekki i sycący, niczym idealny obiad dla całej rodziny. Kruchy całuszek z kurczaka wypełniony jest miękkim i wilgotnym brokułem, a wszystko razem stanowi doskonałe połączenie smaków. To klasyczne danie w nowoczesnej odsłonie na pewno zasługuje na zdobycie miejsca w twoim codziennym menu.
admin
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- porcja brokułów
- 4 ząbki czosnku
- 20 dag sera żółtego potarkowanego
- sól, pieprz, tymianek, przyprawa do kurczaka
- mąka, 2 jajka, tarta bułka
- olej do smażenia
Devolay z brokułem – jak zrobić?
- Piersi rozkrajamy wzdłuż na 2-3 części, zależy od grubości, rozbijamy i przyprawiamy jak kto lubi solą, przyprawą do kurczaka, pieprzem i tymiankiem (nie żałować). W czasie kiedy kurczak nam przechodzi przyprawami, podduszamy na patelni drobno pokrojonego brokuła, przyprawiamy pieprzem i solą. Pod koniec dodajemy starkowany lub rozgnieciony czosnek i wszystko tłuczkiem do ziemniaków nieco rozdrabniamy. Lekko przesmażamy razem i na koniec zdejmujemy patelnię z ognia i łączymy z serem. Piersi rozłożyć pojedynczo i układać na nich słuszne porcje nadzienia brokułowego. Zawijać jak gołąbki zważając by nadzienie było szczelnie zamknięte przez mięsko. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a następnie kłaść na rozgrzanym oleju najpierw spoinami do dołu. Smażyć na 2/3 mocy z każdej strony na rumiano. Ja podałam z frytkami i surówką z kapusty.
Devolay z brokułami – dodatkowe informacje
Piesi należy tak rozbić, by górne płaty dały się swobodnie zawinąć. Czosnek dać wedle uznania, ja lubię więc nie żałuję.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dewolaje z serem i pieczarkami
Następny przepis: Diabelskie krewetki