Deser z melona

Deser z melona

Deser z melona to lekki, orzeźwiający sposób na zakończenie każdego posiłku. Idealnie nadaje się na ciepłe, letnie dni, kiedy szukamy czegoś wyjątkowego, a zarazem orzeźwiającego. Ta wersja deseru z melona to prawdziwa ozdoba stołu – łączy w sobie słodycz dojrzałego melona z gładkością mleka kokosowego i świeżością mięty. To propozycja dla osób, które cenią prostotę przygotowania i ciekawy smak. Deser z melona może być również doskonały na różnego rodzaju imprezy, gdyż z pewnością zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Składniki:

  • 1/2 melona żółtego
  • 1 owoc granatu
  • 1/2 galaretki
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 serek homogenizowany naturalny
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 śnieżka
  • 3/4 szklanki mleka
  • kolorowa posypka

Deser z melona – jak zrobić?

  1. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Wystudzić. Jogurt zmiksować do spienienia, dodać galaretkę, zmiksować, przelać do pucharków, posypać pestkami granatu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  2. Melona obrać ze skórki, rozdrobnić. Serek homogenizowany zmiksować. Wymieszać z melonem i pestkami granatu. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłego mleka. Wystudzić i wymieszać z serkiem i owocami. Wyłożyć na galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia.
  3. Śnieżkę zmiksować z zimnym mlekiem. Wyłożyć na schłodzony deser. Udekorować plasterkami melona i kolorową posypką. Smacznego 🙂

Deser z melona – dodatkowe informacje

Deser jest dość wytrawny w smaku, więc można dosłodzić serek homogenizowany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Deser z mascarpone i amaretto
Następny przepis: Deser z mrożonych owoców

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode