Deser z melona
Deser z melona to lekki, orzeźwiający sposób na zakończenie każdego posiłku. Idealnie nadaje się na ciepłe, letnie dni, kiedy szukamy czegoś wyjątkowego, a zarazem orzeźwiającego. Ta wersja deseru z melona to prawdziwa ozdoba stołu – łączy w sobie słodycz dojrzałego melona z gładkością mleka kokosowego i świeżością mięty. To propozycja dla osób, które cenią prostotę przygotowania i ciekawy smak. Deser z melona może być również doskonały na różnego rodzaju imprezy, gdyż z pewnością zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych.
admin
Składniki:
- 1/2 melona żółtego
- 1 owoc granatu
- 1/2 galaretki
- 1 jogurt naturalny
- 1 serek homogenizowany naturalny
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 śnieżka
- 3/4 szklanki mleka
- kolorowa posypka
Deser z melona – jak zrobić?
- Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Wystudzić. Jogurt zmiksować do spienienia, dodać galaretkę, zmiksować, przelać do pucharków, posypać pestkami granatu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
- Melona obrać ze skórki, rozdrobnić. Serek homogenizowany zmiksować. Wymieszać z melonem i pestkami granatu. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach ciepłego mleka. Wystudzić i wymieszać z serkiem i owocami. Wyłożyć na galaretkę i wstawić do lodówki do stężenia.
- Śnieżkę zmiksować z zimnym mlekiem. Wyłożyć na schłodzony deser. Udekorować plasterkami melona i kolorową posypką. Smacznego 🙂
Deser z melona – dodatkowe informacje
Deser jest dość wytrawny w smaku, więc można dosłodzić serek homogenizowany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser z mascarpone i amaretto
Następny przepis: Deser z mrożonych owoców