Deser z gorzkiej czekolady z bezą włoską
Ciesz się niepowtarzalnym połączeniem intensywnego smaku gorzkiej czekolady i lekkości bezy włoskiej, z naszym przepisem na deser z gorzkiej czekolady z bezą włoską. Ten wykwintny deser z pewnością wprowadzi nutę elegancji na każde przyjęcie. Dzięki precyzyjnie dobranym składnikom, deser ten ma bogaty smak, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Beza włoska dodaje deserowi tekstury i delikatności, której nie można się oprzeć. Więc jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach, czy po prostu pragniesz niesamowitej przyjemności dla swojego podniebienia, ten przepis jest dla ciebie.
admin
Składniki:
- Krem czekoladowy:
- Żółtka jaj – 2szt
- Czekolada gorzka 70% – 100g
- Czekolada mleczna – 50g
- Śmietanka 30% – 200ml
- Mleko – 100ml
- Żelatyna – 1 łyżka
- Cukier – 1 łyżeczka
- Beza włoska:
- Białka jaja – 2szt
- Woda – 30ml
- Cukier – 150g
- Sól – szczypta
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
- Do wykonania bezy włoskiej będzie też potrzebny palnik (do Crème brûlée)
Deser z gorzkiej czekolady z bezą włoską – jak zrobić?
- Jajka szorujemy i sparzamy. Białka użyjemy do bezy, a żółtka do kremu.
-
Krem:
Krem będziemy przygotowywać na parze. Do garnka nalewamy wodę i kładziemy na nim miskę (poziom wody musi być poniżej dna miski).
Do miski dajemy żółtka, mleko, 50ml śmietanki i podgrzewamy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie może się ściąć.
Dodajemy czekolady pokrojone w małe kawałki. Mieszamy, aż czekolady zupełnie się rozpuszczą. Zdejmujemy miskę z garnka. Masa musi przestygnąć, aby połączyć ją ze śmietaną.
Pozostałą śmietankę ubijamy z łyżeczką cukru. Mieszamy z masą czekoladową. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do pucharków.
Pucharki powinny być na tyle małe, aby masa zajmowała je do pełna. Beza powinna wystawać poza pucharek.
Desery wstawiamy do lodówki. Powinny zgęstnieć i schłodzić się odpowiednio w ok. 30 minut. Wtedy możemy robić bezę. -
Beza włoska:
Beza włoska jest nieco gęstsza i twardsza niż zwykła i robi się ją trochę inaczej. Zamiast cukru używamy syropu cukrowego. Nie bójcie się, to nie jest trudne 🙂
Wodę (30ml) i 150g cukru umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając. Syrop musi osiągnąć temperaturę 118 stopni.
W międzyczasie białka ubijamy z 10 gramami cukru i szczyptą soli na sztywną masę.
Do ubitych białek cienką stróżką wlewamy syrop cukrowy. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach. Miksujemy, aż beza się nie schłodzi do temperatury pokojowej. Według przepisu powinno się miksować 10-15 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny.
Po tym czasie bezę nakładamy na deser. Najlepiej użyć do tego szprycy dekoracyjnej.
Na końcu opalamy bezę palnikiem do creme brulee. To jak dla mnie najtrudniejsza część, trzeba to robić uważnie, aby nie przypiec za bardzo.
Podajemy od razy po zrobieniu bezy.
Deser z gorzkiej czekolady z bezą włoską – dodatkowe informacje
Kupując palnik gazowy zwróćcie uwagę, czy ma regulację płomienia. Dobry palnik gazowy można kupić już za 50-80zł. Warto zainwestować, bo przydaje się do deserów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser z kiwi bananami i mascarpone
Następny przepis: DESER Z MASCARPONE I MANGO