Deser kawowy na zimno
Deser kawowy na zimno to doskonała propozycja dla miłośników kawy, ale nie tylko. Lekkosiężna, aksamitna konsystencja połączona z intensywnym smakiem kawy i łagodzącą słodyczą idealnie sprawdzi się jako zakończenie letniego posiłku. Szczególnie polecamy ten przysmak osobom, które lubią eksperymentować w kuchni i cenią sobie nowoczesne wariacje na temat tradycyjnych deserów. Wszystko to, tworząc niesamowity efekt i harmonię smaków. Ten deser kawowy na zimno z pewnością dostarczy chłodnego, odświeżającego ukojenia podczas upalnych dni. W przygotowanie może zaangażować się cała rodzina. Przekonajcie się sami, jak łatwo można upiec domowy wypiek.
admin
Składniki:
- 1 mały jogurt naturalny (około 180ml)
- 1 serek waniliowy (około 150g)
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kawy sypanej
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 2 łyżki orzechówki
- 2 gałązki mięty
- 1 pomarańcza
- biszkopty
- 4 kostki gorzkiej czekolady
Deser kawowy na zimno – jak zrobić?
- Kawę zalać 1/2 filiżanki wrzątku, a kiedy przestygnie dodać żelatynę. Kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
- Jogurt zmiksować do spienienia, połączyć z serkiem i zmiksować z żelatyną rozpuszczoną w kawie. Dodać posiekane listki mięty i orzechówkę.
-
Foremki do tartinek wyłożyć folią spożywczą, na dnie ułożyć po plasterku pomarańczy, zalać je masą kawową.
-
Na masie ułożyć biszkopty. Całość przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki do stężenia.
-
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Deserki wyjąć z foremek i z folii i udekorować czekoladą i listkami mięty. Smacznego 🙂
Deser kawowy na zimno – dodatkowe informacje
Masa początkowo jest rzadka, więc przed zalaniem owoców można ją schłodzić w owoce aż zacznie tężeć, żeby owoce w niej nie pływało 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Deser kawowy z bananami.
Następny przepis: Deser Lodowe Marzenie z bananami