Delikatny sernik z mascarpone i truskawkami na biszkopcie
Składniki:
- Na biszkopt:
2 jajka rozmiar L
15 dag mąki
15 dag cukru
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczeniaNa masę serową:
400 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką cytryny albo starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowegoWykończenie ciasta:
truskawki
2 galaretki truskawkowe
Delikatny sernik z mascarpone i truskawkami na biszkopcie – jak zrobić?
- Upiecz biszkopt:
- Przygotuj krem:
- Złożenie sernika:
- Przygotuj galaretkę:
- Serwowanie:
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier, a następnie żółtka.
Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej, delikatnie wymieszając do uzyskania gładkiej masy.
Wylałam ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
Odstawiłam do ostudzenia.
Do serka mascarpone wsypałam cukier wanilinowy ze skórką cytryny i cukier puder, następnie zmiksowałam.
Ubiłam śmietanę na sztywno i połączyłam z serkiem, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Na ostudzony biszkopt wyłożylam przygotowany krem.
Na kremie rozłożyłam pokrojone truskawki.
Całość wstawiłam do lodówki.
Rozpuściłam galaretki w 800 ml gorącej wody i odczekałam, aż ostygnie i zacznie tężeć.
Ostudzoną i tężejącą galaretkę wylałam na ciasto.
Wstawiłam sernik do lodówki i kroiłam, kiedy galaretka już całkowicie stężała.
Sernik z truskawkami i mascarpone to idealne połączenie smaków, które zachwyci wszystkich miłośników deserów.
Delikatny sernik z mascarpone i truskawkami na biszkopcie – dodatkowe informacje
Zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać startą skórkę z cytryny i cukier wanilinowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Delikatny sernik na biszkoptach
Następny przepis: Desee a`la tiramisu