Delikatna duszona marchewka do obiadu
Ciesząca się ogromną popularnością na świecie, marchewka, jest składnikiem wielu znakomitych potraw. Dzisiaj prezentuję przepis na duszoną marchewkę, która doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i rybą. Bogata w składniki odżywcze, marchewka duszona ze śmietaną to danie, które zachwyci smakiem niejednego smakosza. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania, jest to idealny dodatek do obiadu dla osób zawsze w biegu. Pachnąca, soczysta marchewka to baza tego przepisu, która nie tylko wprowadza kolor, ale i niesamowity smak do codziennego menu. Zachęcam do wypróbowania!
admin
Składniki:
- 1 kilogram marchewki, obranej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka płaska soli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3-4 łyżki śmietany kwaśnej
- natka pietruszki
Delikatna duszona marchewka do obiadu – jak zrobić?
- 1. Marchewkę obieramy, myjemy.
- 2. Kroimy marchewkę w drobniejszą kostkę.
- 3. Gotujemy marchewkę w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Do momentu odparowania wody.
- 4. Dodajemy wówczas masło oraz zaprawkę zrobioną z mąki i śmietany.
- 5. Zagotowujemy krótko.
- 6. Marchewkę podajemy na gorąco do obiadu, jako dodatek do: kotletów mielonych, jajek sadzonych, ryb. Posypujemy posiekaną zieleniną.
- 7. Smacznego 😉
porady – dodatkowe informacje
Marchewkę można okrasić również skwarkami. Ilość soli i cukru zależą od słodkości marchewki. Trzeba po prostu doprawić na wyczucie, ponieważ warzywa są różne i w smaku i soczystości. Dobrze smakuje z młodziutkich marchewek, wówczas nie dodajemy cukru, jeśli jest słodka i soczysta. Potrawa jest dietetyczna, zarówno dla dzieci, jak i ludzi starszych- bardzo zdrowa. Dla diabetyków możemy marchewkę ugotować na parze. Śmietanę zastąpić naturalnym jogurtem, bez dodatku masła. Ciekawostka: marchew jest bogata w Beta karoten, a ten opala, tzn zmienia koloryt naszej skóry.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem
Następny przepis: Delikatna zupa na indyku