Daktylowiec

Daktylowiec

Daktylowiec to wyśmienite ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza głównemu składnikowi, jakim są daktyle. Ten egzotyczny owoc nadaje wypiekowi wyjątkowego charakteru, aromatu i słodyczy. Ciasto jest niezwykle proste do wykonania, z jednoczesnym zachowaniem wszelkiego rodzaju delikatności i elegancji, które są tak cenione w cukiernictwie. Daktylowiec będzie niesamowitą niespodzianką dla każdego łasucha i doskonałym urozmaiceniem każdej domowej kolekcji przepisów na ciasta. Ten niezwykle smakowity wypiek zachwyci doceniony przez miłośników słodkości.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 6 jajek
    • szklanka cukru
    • szklanka mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2-3 łyżeczki kakao
  • Ciasto:
    • 20 dag daktyli
    • 20 dag orzechów
    • 20 dag rodzynek
    • 12 białek
    • 2 łyżki mąki
    • 12 łyżek cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
    • 12 żółtek
    • 6 łyżek cukru
    • kostka margaryny
    • kostka masła

Daktylowiec – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, wsypujemy do białek. Składniki ciasta mieszamy. Wlewamy do blachy o wymiarach 25×35 cm i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 °C.
  2. 2.
    Ciasto bakaliowe: 10 dag orzechów mielimy, resztę kroimy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy bakalie i mąkę z proszkiem. Mieszamy i pieczemy jak biszkopt.
  3. 3.
    Masa: żółtka z cukrem ubijamy na parze, studzimy. Margarynę z masłem ucieramy na puch. Dodajemy masę jajeczną. Przekładamy: biszkopt, połowa masy, ciasto bakaliowe i reszta masy. Posypujemy kakao.

Dodatkowe informacje – Daktylowiec

Do kremu możemy dodać kakao, czekoladę lub kawę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Daktyle w boczku
Następny przepis: Dakłas a'la Sowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode