Daktylowiec
Daktylowiec to wyśmienite ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza głównemu składnikowi, jakim są daktyle. Ten egzotyczny owoc nadaje wypiekowi wyjątkowego charakteru, aromatu i słodyczy. Ciasto jest niezwykle proste do wykonania, z jednoczesnym zachowaniem wszelkiego rodzaju delikatności i elegancji, które są tak cenione w cukiernictwie. Daktylowiec będzie niesamowitą niespodzianką dla każdego łasucha i doskonałym urozmaiceniem każdej domowej kolekcji przepisów na ciasta. Ten niezwykle smakowity wypiek zachwyci doceniony przez miłośników słodkości.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki kakao
- Ciasto:
- 20 dag daktyli
- 20 dag orzechów
- 20 dag rodzynek
- 12 białek
- 2 łyżki mąki
- 12 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa:
- 12 żółtek
- 6 łyżek cukru
- kostka margaryny
- kostka masła
Daktylowiec – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, wsypujemy do białek. Składniki ciasta mieszamy. Wlewamy do blachy o wymiarach 25×35 cm i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 °C. -
2.
Ciasto bakaliowe: 10 dag orzechów mielimy, resztę kroimy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy bakalie i mąkę z proszkiem. Mieszamy i pieczemy jak biszkopt. -
3.
Masa: żółtka z cukrem ubijamy na parze, studzimy. Margarynę z masłem ucieramy na puch. Dodajemy masę jajeczną. Przekładamy: biszkopt, połowa masy, ciasto bakaliowe i reszta masy. Posypujemy kakao.
Dodatkowe informacje – Daktylowiec
Do kremu możemy dodać kakao, czekoladę lub kawę.