Czekoladowe lizaki
Jest coś magicznego w prostocie czekoladowych lizaków – smakołyk, który komponuje się tylko z paru składników i odrobiny rękodzieła. To idealny przepis na każdą okazję – na przyjęcia, na upominek lub po prostu na słodki deser po obiedzie. Nawet jeśli nigdy nie robiliście domowej czekolady, ten przepis jest prosty, szybki i zabawny. Czekoladowe lizaki to prawdziwa uczta dla każdego wielbiciela czekolady. Są słodkie, kremowe i doskonałe na każdą porę roku. Niezależnie od okazji, te czekoladowe lizaki zawsze robią wrażenie! Przekonajcie się sami!
admin
Składniki:
- Czekolada gorzka na korpusy około 200g
- 200g ciasteczek bez kremu (ulubionych)
- 60g serka mascarpone
- 50g kremu typu nutella
Czekoladowe lizaki – jak zrobić?
- Czekoladę gorzką rozpuścić nad parą wodną. Pędzelkiem malować foremki na lizaki. Wstawić do lodówki by czekolada zastygła. Po wyjęciu z lodówki poprawić korpusiki w miejscach gdzie czekolady jest za mało.
- W tym czasie włożyć do melaksera ciasteczka, ser mascarpone i krem czekoladowy. Zmiksować na jednolitą masę.
- Powstałą masą napełniać zastygnięte korpusiki. Włożyć patyczki.
- Płynną czekoladą zalać masę z okruszków. Wyrównać powierzchnię i ponownie wstawić na dłuższą chwilę do lodówki.
- Delikatnie wyjąć lizaki z foremek i cieszyć się ich wyglądem i smakiem.
Czekoladowe lizaki – dodatkowe informacje
Jeśli nie masz specjalnych foremek na lizaki, wystarczy z masy okruszkowej (wcześniej dobrze schłodzonej) ulepić dowolny kształt, wbić umoczony w czekoladzie patyczek do szaszłyków i umieścić je w lodówce na 10 min. Potem obtoczyć dokładnie w czekoladzie, nabić np. na jabłko i wstawić do lodówki, by czekolada zastygła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe miseczki
Następny przepis: Czekoladowe muffiny z Nutellą