Czekoladowe cudo
Czekoladowe cudo to przepis, który z pewnością zdobędzie serca miłośników słodkości. To ciasto, którego głównym składnikiem jest oczywiście czekolada, zaspokoi każdą potrzebę słodkiego podniebienia. Kuszące, bogate w smaku, rozpływa się w ustach. Niezwykła kombinacja składników sprawia, że ciasto jest wilgotne i niezwykle aromatyczne. Czekoladowe cudo to prawdziwa gratka, pełna czekoladowych doznań. To ciasto, które przyciąga zarówno dzieci, jak i dorosłych swoim intensywnym smakiem i wyglądem. Doskonałe do podania na specjalne okazje albo jako niespodzianka dla bliskich. Przygotowanie go jest przyjemnością, a efekt końcowy absolutnie warty każdego wysiłku.
Czekoladowe cudo – Składniki
Ciasto
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
Masa:
1 budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
1/2 litra mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
tabliczka mlecznej czekolady
kostka masła
6-10 łyżek cukru
Pianka
1/2 l śmietany 30-proc.
2 op. śmietan-fiksu
10 dag wiórków kokosowych
Czekoladowe cudo – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Pieczemy biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem.
2
Dodajemy żółtka i kakao.
3
Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
4
Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem.
5
Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając.
6
Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.
7
Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą.
8
Ubijamy śmietanę ze śmietan-fiksami i smarujemy wierzch placka.
9
Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru, i studzimy. Posypujemy wierzch placka.
Czekoladowe cudo – porady i dodatkowe informacje
- Ciasto, zamiast wiórkami, możemy posypać prażonymi płatkami migdałów.
- Do masy możemy dodać łyżeczkę rumu, koniaku lub likieru czekoladowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka drożdżowa dla leniwych (oszczędna)
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką