czekoladowe cudo

Czekoladowe cudo

Czekoladowe cudo to przepis, który z pewnością zdobędzie serca miłośników słodkości. To ciasto, którego głównym składnikiem jest oczywiście czekolada, zaspokoi każdą potrzebę słodkiego podniebienia. Kuszące, bogate w smaku, rozpływa się w ustach. Niezwykła kombinacja składników sprawia, że ciasto jest wilgotne i niezwykle aromatyczne. Czekoladowe cudo to prawdziwa gratka, pełna czekoladowych doznań. To ciasto, które przyciąga zarówno dzieci, jak i dorosłych swoim intensywnym smakiem i wyglądem. Doskonałe do podania na specjalne okazje albo jako niespodzianka dla bliskich. Przygotowanie go jest przyjemnością, a efekt końcowy absolutnie warty każdego wysiłku.

czekoladowe cudo

Czekoladowe cudo – Składniki

Ciasto

6 jajek

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

6 łyżek cukru

Masa:

1 budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)

1/2 litra mleka

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

tabliczka mlecznej czekolady

kostka masła

6-10 łyżek cukru

Pianka

1/2 l śmietany 30-proc.

2 op. śmietan-fiksu

10 dag wiórków kokosowych

Czekoladowe cudo – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Pieczemy biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem.

2

Dodajemy żółtka i kakao.

3

Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.

4

Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem.

5

Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając.

6

Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.

7

Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą.

8

Ubijamy śmietanę ze śmietan-fiksami i smarujemy wierzch placka.

9

Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru, i studzimy. Posypujemy wierzch placka.

Czekoladowe cudo – porady i dodatkowe informacje

  • Ciasto, zamiast wiórkami, możemy posypać prażonymi płatkami migdałów.
  • Do masy możemy dodać łyżeczkę rumu, koniaku lub likieru czekoladowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka drożdżowa dla leniwych (oszczędna)
Następny przepis: Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode