Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia
Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a ich smak zadowoli każdego miłośnika słodkości. Idealne dla osób, które prowadzą zdrowy tryb życia – płatki owsiane dostarczają cennych błonnika, a czekolada dodaje niepowtarzalnego smaku. Niemałą zaletą jest fakt, że ciasteczka nie wymagają pieczenia – składniki wystarczy wymieszać i wystudzić. Dietetyczne ciastka czekoladowe, przygotowane z płatków owsianych stanowią świetną opcję dla wszystkich, którzy poszukują zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych słodyczy.
admin
Składniki:
- (około 25 sztuk)
- 3 szklanki płatków owsianych (1 szklanka = 250 ml) (*)
- 125g margaryny
- 8 łyżek mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao (czubate)
Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia – jak zrobić?
- Margarynę, mleko, cukier oraz kakao umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu połączenia się składników oraz rozpuszczenia cukru.
- Całość zdjąć z ognia i wymieszać z płatkami owsianymi.
- Masę porcjami (za pomocą łyżki) wykładać na rozłożony papier do pieczenia.
- (Ja po lekkim ostudzeniu formowałam kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i każdą z nich delikatnie spłaszczałam.)
- Ciastka zostawić do wyschnięcia/stężenia.
Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia – dodatkowe informacje
Część płatków owsianych można zastąpić wiórkami kokosowymi, rodzynkami – czy innymi bakaliami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru
Następny przepis: Czekoladowe ciasto amarantusowe