Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia

Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia

Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a ich smak zadowoli każdego miłośnika słodkości. Idealne dla osób, które prowadzą zdrowy tryb życia – płatki owsiane dostarczają cennych błonnika, a czekolada dodaje niepowtarzalnego smaku. Niemałą zaletą jest fakt, że ciasteczka nie wymagają pieczenia – składniki wystarczy wymieszać i wystudzić. Dietetyczne ciastka czekoladowe, przygotowane z płatków owsianych stanowią świetną opcję dla wszystkich, którzy poszukują zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych słodyczy.

Składniki:

  • (około 25 sztuk)
  • 3 szklanki płatków owsianych (1 szklanka = 250 ml) (*)
  • 125g margaryny
  • 8 łyżek mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao (czubate)

Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Margarynę, mleko, cukier oraz kakao umieścić w garnuszku i podgrzewać do momentu połączenia się składników oraz rozpuszczenia cukru.
  2. Całość zdjąć z ognia i wymieszać z płatkami owsianymi.
  3. Masę porcjami (za pomocą łyżki) wykładać na rozłożony papier do pieczenia.
  4. (Ja po lekkim ostudzeniu formowałam kulki wielkości sporego orzecha włoskiego i każdą z nich delikatnie spłaszczałam.)
  5. Ciastka zostawić do wyschnięcia/stężenia.

Czekoladowe ciasteczka z płatków owsianych bez pieczenia – dodatkowe informacje

Część płatków owsianych można zastąpić wiórkami kokosowymi, rodzynkami – czy innymi bakaliami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru
Następny przepis: Czekoladowe ciasto amarantusowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode