Czekoladowe Ciasteczka Wyciskane

Czekoladowe Ciasteczka Wyciskane

Czekoladowe Ciasteczka Wyciskane to niezapomniany smak dzieciństwa, który docenią również dorosli. Są to kruche, delikatne i pyszne ciasteczka maślane, z subtelnym dodatkiem czekolady, który nadaje im wyjątkowej głębi smaku. Radosna zabawa z wyciskaniem ciasteczek to dodatkowy atut tej receptury. Ciasteczka wyciskane idealnie nadają się nie tylko na codzienny deser, ale też na specjalne okazje – święta, przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi. Zachęcamy do samodzielnego tworzenia tych małych, słodkich dzieł sztuki. Wystarczy kilka składników, trochę czasu i dużo serca, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego! Spróbujcie sami!

Składniki:

  • Składniki na 1 blaszkę ciastek:
  • 100 g miękkiego masła
  • 110 g drobnego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko kl L
  • 2 łyżki mleka lub więcej

Czekoladowe ciasteczka wyciskane – jak zrobić?

  1. Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie wbijamy jajko i znów miksujemy. Teraz partiami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy mleko, masa musi się dać wyciskać z maszynki lub worka cukierniczego. Ja wyciskałam z worka cukierniczego z tylka Wilton 8B.
  2. Ciasteczka wyciskamy na papier do pieczenia w niedużych odstępach.
  3. Pieczemy w 180 stop. przez około 15 minut.

Czekoladowe Ciasteczka Wyciskane – dodatkowe informacje

Ciasteczka możemy wyciskać przez maszynkę oraz formować ręcznie 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe babeczki z piwem Guinness
Następny przepis: Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode