Czekoladowe babeczki z piwem Guinness
Składniki:
- Babeczki:
- 165ml piwa Guinness
- 1/2 kostki masła (125g)
- 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- Krem maślany:
- 1/2 kostki masła (125g), temperaturze pokojowej
- 2 szklanki cukru pudru, przesianego
- 3 łyżki Bailey Irish Cream
Czekoladowe babeczki z piwem guinness – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.Babeczki:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pokroić masło na duże kawałki. W rondlu na średnim ogniu doprowadzić piwo z masłem do wrzenia. Odstawić.
-
2.W misie wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. Do przestudzonego masła i piwa dodać kakao i wymieszać na gładką masę. Ostudzić całkowicie
-
3.W trakcie oczekiwania ostygnięcia masy z masła, piwa i kakao wymieszać mikserem jajka i śmietanę na gładką masę. Wlać ostudzoną masę z piwa i masła, wymieszać dokładnie mikserem.
-
4.Do płynnej masy dodać mąkę z dodatkami. Wymieszać krótko mikserem na niskich obrotach.Umieść papilotki w foremkach. Napełnić papilotki do 3 / 4 wysokości. Piec 20-25 minut.
-
5.Krem maślany:
Utrzeć masło mikserem. Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać alkohol. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Babeczki ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.
Czekoladowe babeczki z piwem Guinness – dodatkowe informacje
Jeżeli nie mamy likieru, bez problemu do kremu maślanego możemy np dodać łyżeczkę kakao:))
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe babeczki na kefirze
Następny przepis: Czekoladowe Ciasteczka Wyciskane