Czekoladowe babeczki z piwem Guinness

Czekoladowe babeczki z piwem Guinness

„Czekoladowe babeczki z piwem Guinness to niecodzienne połączenie, które zadowoli podniebienia nie tylko miłośników ciasta, ale i tych, którzy cenią delikatny goryczkowy posmak piwa. Niespodziewany dodatek Guinnessa nadaje babeczkom głębi smaku i sprawia, że są one wilgotne oraz puszyste. Od pierwszego kęsa czuć nuty ciemnej czekolady, które idealnie komponują się z aromatem piwa. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy poszukują nowych smaków i nie boją się eksperymentować w kuchni. Czekoladowe babeczki z piwem Guinness są niebanalne i jednocześnie bardzo proste do przygotowania. Oto przepis, który warto mieć w swoim repertuarze.”

Składniki:

  • Babeczki:
  • 165ml piwa Guinness
  • 1/2 kostki masła (125g)
  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • Krem maślany:
  • 1/2 kostki masła (125g), temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru, przesianego
  • 3 łyżki Bailey Irish Cream

Czekoladowe babeczki z piwem guinness – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.Babeczki:

    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pokroić masło na duże kawałki. W rondlu na średnim ogniu doprowadzić piwo z masłem do wrzenia. Odstawić.

  2. 2.W misie wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. Do przestudzonego masła i piwa dodać kakao i wymieszać na gładką masę. Ostudzić całkowicie

  3. 3.W trakcie oczekiwania ostygnięcia masy z masła, piwa i kakao wymieszać mikserem jajka i śmietanę na gładką masę. Wlać ostudzoną masę z piwa i masła, wymieszać dokładnie mikserem.

  4. 4.Do płynnej masy dodać mąkę z dodatkami. Wymieszać krótko mikserem na niskich obrotach.Umieść papilotki w foremkach. Napełnić papilotki do 3 / 4 wysokości. Piec 20-25 minut.

  5. 5.Krem maślany:

    Utrzeć masło mikserem. Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać alkohol. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.

    Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Babeczki ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.

Czekoladowe babeczki z piwem Guinness – dodatkowe informacje

Jeżeli nie mamy likieru, bez problemu do kremu maślanego możemy np dodać łyżeczkę kakao:))


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe babeczki na kefirze
Następny przepis: Czekoladowe Ciasteczka Wyciskane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode