Czarne kluski-bez mąki

Czarne kluski-bez mąki

Chociaż kluski są powszechnie znane z zawartości mąki, ten przepis na czarne kluski bez mąki może być zaskoczeniem dla wielu. Pomimo braku mąki ziemniaczanej, której używa się do wykonania tradycyjnych kopytek czy klusków śląskich, te kluski dają pełne doświadczenie smakowe. Czarne kluski bez mąki stanowią doskonałe urozmaicenie przy każdym posiłku. Unikalne składniki tych klusek dają im wyjątkowe, kremowe nuty smakowe. Stworzenie tego dnia potrawy, która jest nie tylko zdrowa, ale i niesamowicie smaczna, stanie się niezbędnym elementem twojego planu żywieniowego. Od teraz zdrowe jedzenie nie będzie już nigdy nudne!

Składniki:

  • 2 kilogramy surowych ziemniaków
  • 800 gramów ugotowanych ziemniaków
  • sól

Czarne kluski-bez mąki – jak zrobić?

  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce takiej jak na placki.
  2. Ugotowane przecisnąć przez praskę.
  3. Starte ziemniaki dać na sitko i poczekać aż ścieknie woda, ziemniaki dać na ściereczkę i odcisnąć.
  4. W wodzie na dnie pozostanie osad, wodę należy delikatnie zlać a osad zostawić.
  5. Surowe ziemniaki pomieszać z ugotowanymi, doprawić solą do smaku i dodać osad z wody.
  6. Z masy kulać kluski, gotować w osolonym wrzątku ok 15 do 20 min, trzeba sprawdzać czy nie są surowe, przekroić kluskę i zobaczyć czy jest miękka.

Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: kopytka bez mąki ziemniaczanej, kluski śląskie bez mąki ziemniaczanej

Czarne kluski – dodatkowe informacje

klusek nie kulamy wcześniej!!! trzeba je od razu ugotować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytryny w rumie
Następny przepis: Czarne orzechy włoskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode