Cytryny w rumie

Cytryny w rumie

Jeśli szukasz unikalnej, kreatywnej potrawy na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, nasz przepis na Cytryny w Rumie jest idealnym wyborem! Dobór składników sprawi, że będzie to inspirująca propozycja kulinarna, stworzona z myślą o połączeniu klasycznego smaku cytryny z delikatnym, ale mocnym akcentem rumu. To wykwintna wariacja na temat owoców w alkoholu, która z pewnością będzie smakować nie tylko miłośnikom cytrusów. Cytrynki w Rumie to nie tylko intrygujące, ale także łatwe w przygotowaniu danie, które z pewnością zaskoczy twoich gości. Chwyć te cytryny, złap butelkę rumu i przygotuj się na niesamowitą podróż smaków!

Składniki:

  • 3 limonki
  • 250 ml białego rumu
  • 3 łyżki cukru
  • goździki
  • 2 szczypty mielonego imbiru
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • ziarenka z 2 strąków kardamonu
  • gwiazdka anyżu
  • 10 kropel syropu waniliowego

Cytryny w rumie – jak zrobić?

  1. Cytryny szorujemy i należy sparzyć je wrzątkiem. Dwa niewielkie słoiczki także porządnie wyszorować i wyparzyć. Jeśli to konieczne zdzieramy etykiety. Do szklanki rumu wsypać 3 łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Na dnie słoiczków układamy ściśle cytryny. Resztę składników dzielimy na dwa i wkładamy do słoiczków. Wkrapiamy po 5 kropel syropu waniliowego na porcję i zalewamy do pełna mieszaniną rumu z cukrem. Zostawiamy do przegryzienia na 4 dni w chłodnym miejscu. Całość przechowujemy w lodówce. Podawać jako dodatek do herbaty: na kubek herbaty jeden plasterek cytryny oraz łyżeczka syropu.

Cytryny w rumie – dodatkowe informacje

Pięknie ozdobione słoiczki z cytrynami w rumie będą uroczym prezentem świątecznym dla rodziny i Przyjaciół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytrynowy sernik na zimno (bez sera) na białkach
Następny przepis: Czarne kluski-bez mąki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode