Cytryny w rumie
Jeśli szukasz unikalnej, kreatywnej potrawy na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, nasz przepis na Cytryny w Rumie jest idealnym wyborem! Dobór składników sprawi, że będzie to inspirująca propozycja kulinarna, stworzona z myślą o połączeniu klasycznego smaku cytryny z delikatnym, ale mocnym akcentem rumu. To wykwintna wariacja na temat owoców w alkoholu, która z pewnością będzie smakować nie tylko miłośnikom cytrusów. Cytrynki w Rumie to nie tylko intrygujące, ale także łatwe w przygotowaniu danie, które z pewnością zaskoczy twoich gości. Chwyć te cytryny, złap butelkę rumu i przygotuj się na niesamowitą podróż smaków!
admin
Składniki:
- 3 limonki
- 250 ml białego rumu
- 3 łyżki cukru
- goździki
- 2 szczypty mielonego imbiru
- 2 szczypty mielonego cynamonu
- ziarenka z 2 strąków kardamonu
- gwiazdka anyżu
- 10 kropel syropu waniliowego
Cytryny w rumie – jak zrobić?
- Cytryny szorujemy i należy sparzyć je wrzątkiem. Dwa niewielkie słoiczki także porządnie wyszorować i wyparzyć. Jeśli to konieczne zdzieramy etykiety. Do szklanki rumu wsypać 3 łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Na dnie słoiczków układamy ściśle cytryny. Resztę składników dzielimy na dwa i wkładamy do słoiczków. Wkrapiamy po 5 kropel syropu waniliowego na porcję i zalewamy do pełna mieszaniną rumu z cukrem. Zostawiamy do przegryzienia na 4 dni w chłodnym miejscu. Całość przechowujemy w lodówce. Podawać jako dodatek do herbaty: na kubek herbaty jeden plasterek cytryny oraz łyżeczka syropu.
Cytryny w rumie – dodatkowe informacje
Pięknie ozdobione słoiczki z cytrynami w rumie będą uroczym prezentem świątecznym dla rodziny i Przyjaciół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynowy sernik na zimno (bez sera) na białkach
Następny przepis: Czarne kluski-bez mąki