Cytrynówka lubelska
Cytrynówka Lubelska to klasyczny polski likier, który z pewnością zagościł na wielu domowych imprezach i spotkaniach towarzyskich. Charakteryzuje się orzeźwiającym, cytrusowym smakiem, który doskonale komponuje się z delikatnymi nutami alkoholu. Właśnie dlatego stanowi doskonałe uzupełnienie wielu koktajli. Choć tradycyjnie jest znany na Lubelszczyźnie, coraz częściej można spotkać jego recepturę w różnych zakątkach Polski – i nie tylko. Niniejszy przepis na cytrynówkę lubelską, przygotowany z pasją i dbałością o detale, z pewnością zachwyci smakoszy wyrafinowanych drinków.
admin
Składniki:
- 4-5 cytryn
- 2 i 1/4 szkl. wody
- 3/4 szkl. cukru
- 0,5 l spirytusu
Cytrynówka lubelska – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Cytryny kroimy w plastry i wrzucamy do dużego słoja.
Wodę zagotować z cukrem i ciepłym zalać cytryny.
Dolać spirytus i wymieszać.
Odstawić na 12 godzin (maksymalnie na dobę!) od czasu do czasu potrząsając słojem.
Gotowe przefiltrować np. przez gazę i przelać do butelek, zakręcić.
Cytrynówka lubelska – dodatkowe informacje
Cytryny, które zostaną po przefiltrowaniu można zalać ponownie czystym spirytusem, wyjdzie wtedy łagodniejsza nalewka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cytrynówka
Następny przepis: cytrynówka z miodem na spirytusie