Cytrynówka
Cytrynówka to wyjątkowy likier, który łączy w sobie ostrość mocnego spirytusu z odświeżającą nutą cytryn. Jego popularność jest niezaprzeczalna – cytrynówka jest jednym z najbardziej znanych polskich trunków. Wyjątkowość tego likieru wynika z prostoty jego składników, a jednocześnie złożoności smaku. Cytrynówka ze spirytusu to doskonała propozycja dla miłośników mocnych i aromatycznych nalewek. Dokładny przepis na cytrynówkę na spirytusie pozwoli na stworzenie wyjątkowego trunku, w sam raz na zimowe wieczory czy okolicznościowe spotkania. Śmiało można też powiedzieć, że to nieodłączny element polskiej tradycji.
admin
Składniki:
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra wody
- 1 szklanka cukru
- 3-4 cytryny
numerujemy, woda, cukier, spirytus, słoik, ciemne miejsce, potrząsamy, przecedzamy, naczynie, butelki, przegryzienia, 3 dni.
Cytrynówka – jak zrobić?
- Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Obieramy cienko skórkę (najlepiej obieraczką do jarzyn). Wrzucamy do słoika (wystarczy 0,9 – litrowy).
- Skórki wrzucamy do słoika (wystarczy 0,9 – litrowy). Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Gorącym syropem zalewamy skórki. Przykrywamy słoik (nie zakręcamy).
- Cytryny obieramy z białej skóry, kroimy na grube plastry. Przekładamy do większego słoika (ok 1,5 l) i zalewamy spirytusem.
- Obydwa słoiki odstawiamy w ciemne miejsce. Kilka razy potrząsamy.
- Po 24 godzinach przecedzamy przez sito zawartość obu słoików do wspólnego naczynia, mieszamy i przelewamy do butelek.
- Odstawiamy do przegryzienia. Możemy się częstować po co najmniej 3 dniach.
Cytrynówka – dodatkowe informacje
Z tej ilości składników wychodzi prawie 1,2 l cytrynówki.