Cytrusada - lemoniada z cytrusów

Cytrusada – lemoniada z cytrusów

Cytrusada, czyli lemoniada z cytrusów, to idealny sposób na orzeźwienie w upalne, letnie dni. Mimo, że jej przepis jest prosty, efekt końcowy potrafi zdumieć swoją niezwykłą kompozycją smaków. W swojej niepowtarzalnej mieszance łączy różne rodzaje cytrusów, m.in. limonki, cytryny, pomarańcze czy mandarynki. To prawdziwe bogactwo witamin, które dodadzą Ci energii i poprawią nastrój. Ta unikalna lemoniada z cytrusów jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa. Z pewnością zaskoczy wszystkich, którzy pragną wypić coś więcej niż zwykłą wodę. Idealna na spotkania ze znajomymi, piknik czy popołudnie na tarasie.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 2 mandarynki
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 4 łyżki płynnego miodu (lub więcej do smaku)
  • 500 ml schłodzonej, niegazowanej wody mineralnej
  • garść liści mięty (może być smakowa np. cytrynowa)
  • kostki lodu

Cytrusada – lemoniada z cytrusów – jak zrobić?

  1. Owoce porządnie wyszorować. Przekroić na połówki i odkroić kilka plasterków. Z owoców wycisnąć sok. Do soku dodać miód i posiekane listki mięty. Wymieszać do czasu, aż miód się rozpuści. Do syropu dolać schłodzoną wodę, cząstki owoców i kostki lodu. Dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce.

Cytrusada – dodatkowe informacje

Aby napój nie miał gorzkiego posmaku można wykroić z owoców białe części pod skórką (albedo).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cytryna z imbirem do herbaty
Następny przepis: Cytrynada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode