Cynamonowy jabłecznik z kruszonką

Cynamonowy jabłecznik z kruszonką

Zanurz się w zapachy jesieni i przygotuj niepowtarzalny cynamonowy jabłecznik z kruszonką. Ta klasyczna szarlotka z cynamonem jest idealnym deserem na zimne, deszczowe dni. Soczyste jabłka, ciepły, korzenny cynamon i chrupiąca kruszonka nie tylko rozgrzeją Twoje ciało, ale i duszę. Tradycyjna polska szarlotka z cynamonem to prawdziwy klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Idealna na koniec rodzinnego obiadu, spotkanie z przyjaciółmi, czy po prostu jako smaczna przekąska podczas leniwego, jesiennej popołudnia. Cynamonowy jabłecznik z kruszonką to doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności. Do dzieła!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • oraz
  • 2 kg jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • oraz
  • cukier puder

Cynamonowy jabłecznik z kruszonką – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto.
  2. Dzielimy na pół.
  3. Połowę ciasta wykładamy natłuszczoną blaszkę.
  4. Drugą połowę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.
  5. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukry i cynamon. Mieszamy.
  6. Wykładamy na podpieczone ciasto.
  7. Następnie na te jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.
  8. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Szarlotka z cynamonem

Cynamonowy jabłecznik z kruszonką – dodatkowe informacje

Blacha 25 na 35


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Szarlotka z kokosową bezą
Następny przepis: Szarlotka z olejem kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode