Cynamonowy jabłecznik z kruszonką
Zanurz się w zapachy jesieni i przygotuj niepowtarzalny cynamonowy jabłecznik z kruszonką. Ta klasyczna szarlotka z cynamonem jest idealnym deserem na zimne, deszczowe dni. Soczyste jabłka, ciepły, korzenny cynamon i chrupiąca kruszonka nie tylko rozgrzeją Twoje ciało, ale i duszę. Tradycyjna polska szarlotka z cynamonem to prawdziwy klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Idealna na koniec rodzinnego obiadu, spotkanie z przyjaciółmi, czy po prostu jako smaczna przekąska podczas leniwego, jesiennej popołudnia. Cynamonowy jabłecznik z kruszonką to doskonałe połączenie tradycji i nowoczesności. Do dzieła!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 250 g miękkiej margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
- oraz
- 2 kg jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- oraz
- cukier puder
Cynamonowy jabłecznik z kruszonką – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto.
- Dzielimy na pół.
- Połowę ciasta wykładamy natłuszczoną blaszkę.
- Drugą połowę ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.
- Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy cukry i cynamon. Mieszamy.
- Wykładamy na podpieczone ciasto.
- Następnie na te jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C.
- Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Szarlotka z cynamonem
Cynamonowy jabłecznik z kruszonką – dodatkowe informacje
Blacha 25 na 35
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szarlotka z kokosową bezą
Następny przepis: Szarlotka z olejem kokosowym