Cynamonowiec z jabłkami
Świątecznie pachnący Cynamonowiec z jabłkami to tradycyjne ciasto, które stanie się ulubionym deserem fanów aromatycznych wypieków. Delikatne ciasto przyprawione cynamonem, przeplatające się z warstwami soczystych jabłek to doskonała królowa każdego stołu. Ten przepis na Cynamonowiec z jabłkami łączy w sobie prostotę wykonania z wyjątkowym smakiem, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealne na popołudniowe spotkanie przy filiżance gorącego kakao, cynamonowiec z jabłkami to także doskonały pomysł na domowy wypiek na świąteczny stół. Dzięki temu przepisowi, każdy miłośnik deserów dozna niezapomnianego smaku cynamonu i jabłek.
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki oleju
- 4 jabłka
- 10 dag orzechów włoskich
Cynamonowiec z jabłkami – jak zrobić?
- Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą, proszkiem i cynamonem. Całość miksujemy mikserem na wolnych obrotach.
- Dodajemy olej, jabłka, drobno pokrojone orzechy i mieszamy ciasto dużą łyżką. Wymieszane ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Pieczemy około 50 minut.
Cynamonowiec z jabłkami – dodatkowe informacje
Zamiast orzechów włoskich możemy dodać pokrojone bakalie.