Cynamonowiec z jabłkami

Cynamonowiec z jabłkami

Świątecznie pachnący Cynamonowiec z jabłkami to tradycyjne ciasto, które stanie się ulubionym deserem fanów aromatycznych wypieków. Delikatne ciasto przyprawione cynamonem, przeplatające się z warstwami soczystych jabłek to doskonała królowa każdego stołu. Ten przepis na Cynamonowiec z jabłkami łączy w sobie prostotę wykonania z wyjątkowym smakiem, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealne na popołudniowe spotkanie przy filiżance gorącego kakao, cynamonowiec z jabłkami to także doskonały pomysł na domowy wypiek na świąteczny stół. Dzięki temu przepisowi, każdy miłośnik deserów dozna niezapomnianego smaku cynamonu i jabłek.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 jabłka
  • 10 dag orzechów włoskich

Cynamonowiec z jabłkami – jak zrobić?

  1. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z sodą, proszkiem i cynamonem. Całość miksujemy mikserem na wolnych obrotach.
  2. Dodajemy olej, jabłka, drobno pokrojone orzechy i mieszamy ciasto dużą łyżką. Wymieszane ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Pieczemy około 50 minut.

Cynamonowiec z jabłkami – dodatkowe informacje

Zamiast orzechów włoskich możemy dodać pokrojone bakalie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cynamonowe ślimaczki.
Następny przepis: Cynamonowe zawijańce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode