Cynamonowe ślimaczki.
Cynamonowe ślimaczki to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników słodkości. Ten przepis to idealne połączenie pulchnego ciasta drożdżowego, intensywnego cynamonu i kremowej polewy. Ślimaczki cynamonowe zdecydowanie przypadną do gustu osobom, które uwielbiają przytulną atmosferę jesiennych i zimowych wieczorów przy filiżance gorącej herbaty. Ten domowy wypiek, znany również jako ślimaki cynamonowe, z pewnością zaskoczy swoim smakiem nawet najbardziej wymagających domowników. Każdy kęs to cudowne przeżycie, które na długo zostaje w pamięci. Zapraszamy do odkrycia tajemnic wyjątkowego smaku cynamonowych ślimaczków.
admin
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 5 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 5 dag masła
- cynamon i cukier według uznania
- mąka do posypania stolnicy
Cynamonowe ślimaczki – jak zrobić?
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mleka i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Masło stopić i ostudzić.
- Do mąki dodać drożdże, mleko, cukier, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto, na koniec dodać ostudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 1 godzinę.
- Ciasto podzielić na 2 części, każdą część wałkować, smarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i cynamonem według uznania.
- Zwinąć ciasto w rulon i kroić w plastry, układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Cynamonowe ślimaczki – dodatkowe informacje
Należy zachować większe odstępy ponieważ bułeczki urosną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Cynamonowe placki owsiane z bananem
Następny przepis: Cynamonowiec z jabłkami