Cynamonowe ślimaczki.

Cynamonowe ślimaczki.

Cynamonowe ślimaczki to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników słodkości. Ten przepis to idealne połączenie pulchnego ciasta drożdżowego, intensywnego cynamonu i kremowej polewy. Ślimaczki cynamonowe zdecydowanie przypadną do gustu osobom, które uwielbiają przytulną atmosferę jesiennych i zimowych wieczorów przy filiżance gorącej herbaty. Ten domowy wypiek, znany również jako ślimaki cynamonowe, z pewnością zaskoczy swoim smakiem nawet najbardziej wymagających domowników. Każdy kęs to cudowne przeżycie, które na długo zostaje w pamięci. Zapraszamy do odkrycia tajemnic wyjątkowego smaku cynamonowych ślimaczków.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 5 dag masła
  • cynamon i cukier według uznania
  • mąka do posypania stolnicy

Cynamonowe ślimaczki – jak zrobić?

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mleka i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Masło stopić i ostudzić.
  2. Do mąki dodać drożdże, mleko, cukier, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto, na koniec dodać ostudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 1 godzinę.
  3. Ciasto podzielić na 2 części, każdą część wałkować, smarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i cynamonem według uznania.
  4. Zwinąć ciasto w rulon i kroić w plastry, układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Cynamonowe ślimaczki – dodatkowe informacje

Należy zachować większe odstępy ponieważ bułeczki urosną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cynamonowe placki owsiane z bananem
Następny przepis: Cynamonowiec z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode